Egyetem

Kutatók Éjszakája Szegeden

Kutatók Éjszakája Szegeden

2009. szeptember 24., csütörtök
Kutatók Éjszakája Szegeden

Húsz városban 625 eseményt kínál idén 21 intézmény pénteken a Kutatók Éjszakája: a budapesti helyszínek mellett 19 vidéki város - többek között Szeged - ad otthont a Kutatók éjszakája rendezvényeinek. Szegeden a geológia, a botanika, a fizika, a kémia, a matematika rejtelmei mellett akár a mikrosebészeti eljárások titkaival vagy a város jellegzetes épületek építőanyagának összetételével is megismerkedhetnek azok, akik ellátogatnak a Kutatók Éjszakájának húsz helyszíne közül valamelyikre.

A délután kettőtől éjfélig tartó programok során minden korosztály - akár az óvodás is - megtalálhatja a számára érdekes bemutatót, előadást vagy versenyt. A legkisebbeket kémiai kísérletek várják majd a Dóm téren: itt megismerkedhetnek a gázok, ködök, buborékok, folyadékok, gélek, szilárd anyagok szokatlan viselkedésével és lesz a kólazuhany, bűvös homok és néhány világító tárgy is. A Szegedi Tudományegyetem Sebészeti és Műtéttani Intézetében a szakemberek azokat a mikrosebészeti eljárásokat mutatják be, melyeket a biológusok és az orvosok mikroszkopikus méretű érhálózatokban zajló élettani és kóros változások megfigyelése során használnak. A szellemi sportok kedvelőit sudokuverseny várja, egy előadáson pedig azt is elmondják, milyen megoldási módszerei vannak a logikai feladványnak. Egy másik helyszínen a vállalkozó szellemű résztvevők biztonságos körülmények között maguk építhetnek festéklézert, így megismerkedve a lézerek működésének alapelveivel. Várhatóan komoly érdeklődés kíséri azt az előadást is, amely az influenzajárványokról és a fertőzés mikrobiológiai diagnózisáról szól majd. A parányok világa iránt érdeklődők ezen az éjszakán azt is megtudhatják, melyek a bennünk és körülöttünk élő veszélyes és ártalmatlan baktériumok. Az SZTE Tanulmányi és Információs Központjában az egészséges életmódot népszerűsítő programok várják majd a látogatókat, lesz itt táplálkozási tanácsadás, többféle szűrővizsgálat, öregségi teszt és stressz felmérés is. Azok akik, a tudományos ismeretek elsajátítása mellett a mozgást sem vetik meg, részt vehetnek egy túrán, ahol megismerhetik több jellegzetes szegedi épület építőanyagának összetételét. A legbátrabbak pedig éjszakai kalandtúrára indulhatnak az egyetemi füvészkertben: a kert zegzugaiban elrejtett állomáshelyeket kell megkeresniük elemlámpa és térkép segítségével, ahol a sötétben kifejezetten érdekes, játékos feladatokat oldhatnak meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.