Egyetem

Genomikai Innovációs Központ létesül Szegeden

Genomikai Innovációs Központ létesül Szegeden

2009. március 5., csütörtök
Genomikai Innovációs Központ létesül Szegeden

Biológiai-genomikai kutatóintézet jön létre hamarosan Szegeden, amelynek célja, hogy a Szegedi Tudományegyetem, és a kutatóintézetekkel együttműködő biotechnológiai cégek is infrastruktúrához jussanak a városban - mondta Botka László, a két milliárd forintból megvalósuló Genomikai Innovációs Központ alapkőletétele alkalmából csütörtökön.

A politikus hozzátette: a négyezer négyzetméteren a legmodernebb laborokkal felszerelt épület valósul meg, de a beruházás csaknem felét teszi ki, hogy a legkorszerűbb eszközök is rendelkezésre álljanak, és segítsék a kutatók mellett a betelepülő genomikai cégek munkáját. A projektet, amely egy milliárd forintot nyert a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében, a Szegedi Tudományegyetem és a város mellett támogatja a Magyar Tudományos Akadémia, az ötven százalékos önrészt pedig egy helyi cég, a SZEVIÉP cégcsoport biztosítja. A beruházás a tervek szerint 2010 végére valósul meg. A központ a régióban egyedülállóan rendelkezik majd steril állatházzal, növényházzal, analitikai laborral és eszközparkkal. A belső kialakításában, speciális berendezéseknek, felszereltségeknek és műszerezettségnek kiépítésében a leendő bérlők igényei a meghatározók.

Szabó Gábor

rektor hangsúlyozta: a projekt megvalósulásával nemcsak egy hihetetlen lehetőségeket rejtő komplexum jön létre, hanem egy a legkorszerűbb technikával felszerelt kutatóbázis is. Ebben a kutatók, a doktorandusz hallgatók is munkálkodnak majd, de már most tudni, hogy ideköltözik két biotechnológiai cég, a SOLVO és a Bay Zoltán Biotechnológiai Intézet genomikai részlege is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.