Egyetem

Leginkább csevegésre és játékra használják a világhálót az internetfüggők

Leginkább csevegésre és játékra használják a világhálót az internetfüggők

2008. december 10., szerda
Leginkább csevegésre és játékra használják a világhálót az internetfüggők

Míg az átlagos felhasználók leginkább levelezésre és informálódásra, az internetfüggők csevegésre és játékra használják a világhálót - közölte Boncz István egyetemi docens szerdán Szegeden.

Egy egyszerű definíció szerint azok tekinthetők internetfüggőnek, akiknél a világháló túlzott használata a társas kapcsolatok rovására megy - mondta a szakember a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikájának Elme Mater című programsorozatának előadásán.

Kimberly Young

pittsburghi pszichológus még 1995-ben állított fel egy tízpontos kritériumrendszert az internetfüggőség vizsgálatára. A kutatásban részt vevőknek többek között arra kellett választ adniuk, hogy előfordult-e velük, hogy nem tudták abbahagyni az internetezést. A vizsgálat során azokat tekintették függőnek, akik legalább négy kérdésre igenlő választ adtak - közölte az egyetemi oktató. A becslések szerint a világháló magyarországi felhasználói közül mintegy 6 százalék internetfüggő. Az átlagos függő 20 év alatti férfi, aki napi hat órát vagy ennél is többet tölt a világhálón, főként játékkal és csevegéssel - tudatta

Boncz István.

A netfüggők 83 százaléka egy éve vagy rövidebb ideje használja a világhálót, s egy részük kinövi" a kórállapotot. Megfigyelhető, hogy az elbűvölés időszakát a megszokás, majd a kiábrándulás követi, s végül beáll a normál használat - fogalmazott a docens. Egy magyar vizsgálat szerint az internetfüggők 14 százaléka már fordult pszichológushoz problémájával, több mint egyötödüknél jelentkeztek étkezési gondok, 19 százalékuk pedig más típusú függőséggel is küzdött - mondta a szakember. A lehetséges terápiás lehetőségekről szólva Boncz István kifejtette, a legkomolyabb problémát az érintettek betegségtudatának gyakori hiánya jelenti, emellett nehéz a páciensekkel a személyes kapcsolatteremtés is. A helyzet sajátos megoldását az online terápia adhatja - tette hozzá a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.