Egészség

Akadozhat az inzulinellátás

Akadozhat az inzulinellátás

2023. június 29., csütörtök
Akadozhat az inzulinellátás

Júliustól fennakadások lehetnek egyes humán inzulint tartalmazó készítmények elérhetőségében - erről Takács Péter egészségügyi államtitkár tájékoztatta a háziorvosokat levélben a Pénzcentrum szerint.

A levelet Dobson Szabolcs gyógyszerész tette közzé a közösségi médiában, melyben az áll, hogy július 1-től megváltozik egyes inzulinkészítmények elérhetősége.

,,Figyelemmel arra, hogy a kiadott szakorvosi javaslatok valamennyi humán inzulint tartalmazó készítményre érvényesek (függetlenül attól, hogy a javaslathoz konkrét készítmény is megjelölésre került-e), kérem, hogy a konkrét gyógyszer rendelése előtt kérjen tájékoztatást a közeli gyógyszertártól az elérhető humáninzulin-készítményekről." - fogalmaz az államtitkár levelében. Hozzátette, nincs szükség új szakorvosi javaslatra, az érvényes alapján bármelyik gyártótól rendelhető készítmény.

Jelenleg három humán inzulin hatóanyagú készítményt tart nyilván hiányterméknek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI): A Sanofi-Aventis Deutschland GmbH által forgalmazottInsuman Basal SoloStar 100 NE/ml esetében gyártási gondok okozzák a hiányt, a Basal SoloStar, a Comb 25 SoloStar és a Rapid Solostar pedig piaci megfontolásból hiánytermék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.