Egészség

Jelentősen visszaszorult a madárinfluenza a vármegyében

Jelentősen visszaszorult a madárinfluenza a vármegyében

2023. január 22., vasárnap
Jelentősen visszaszorult a madárinfluenza a vármegyében

A madárinfluenza korlátozások jelentős részét feloldotta a Nébih a dél-alföldi vármegyékben - tájékoztatott róla a hivatal.

A feloldások értelmében az eddigi felügyeleti körzetekben is megkezdődhet a baromfik betelepítése és újratelepítése, de továbbra is szigorú feltételek mellett. A korlátozások feloldására azért kerülhetett sor, mert az érintett területeken - Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében - nem történt negatív járványügyi esemény a kötelezően előírt várakozási időben.

Ezért január 19-én a felügyeleti területek nagyrészét a Nébih megszüntette.

A tájékoztatást szerint a továbbiakban sor kerülhet a be- és újratelepítésre, de csak abban az esetben, ha ha onnan kizárólag vágóhídra, azonnali vágásra szállítják az állatokat. Minden egyes újratelepítést hatósági állatorvos által elvégzett, kedvező eredményű helyszíni szemlének kell megelőznie. Baromfit kihelyezni olyan telepre lehet, ami nem hivatalos Ramsari-területen található, illetve aminek 3 km-es körzetében nincs állandó vizes terület, illetve vadmadarak által látogatott élőhely.

Mivel a magas patogenitású madárinfluenza vírusa továbbra is jelen van az országban, ezért a feloldások ellenére sem lazulhat a járványügyi fegyelem. Az állattartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy megóvják állományaikat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.