Egészség

Az első hazai veseátültetésről emlékeztek a szegedi klinikán

Az első hazai veseátültetésről emlékeztek a szegedi klinikán

2023. január 23., hétfő
Az első hazai veseátültetésről emlékeztek a szegedi klinikán

60 évvel ezelőtt a szegedi sebészeti klinikán végezték el az első élődonoros veseátültetést. A Szegedi Tudományegyetem erről a mérföldkőről emlékezett meg.

1962. december 21-én Dr. Németh András végezte el a sebészeti bravúrt. A szegedi sebészeti klinika orvosa már 1954-ben ,,megágyazott" neki, ekkor hozta létre ugyanis Magyarország első dialízis készülékét. Az újítás jelentőségét kifejezi, hogy 1954-ben Bostonban végezték el a világ első vesetranszplantációját.

A nyolc évvel későbbi szegedi beavatkozás a világ 38. sikeres veseátültetése volt.

Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora arról beszélt, tisztelet illeti az önkéntesek bátorságát, ami megnyitotta az utat a transzplantációs beavatkozások elterjedése előtt. a Dr. Petri Gábor vezette szegedi I. számú Sebészeti Klinikán az élő donorból a klinika igazgatója emelte ki a beültetésre alkalmas vesét. Az átültetést Dr. Németh András adjunktusként végezte el, a világon ő volt a hetedik, aki ilyen műtét elvégzését vállalta.

Az eseményen jelen volt az élődonor Szántó László is, aki 21 éves korában adományozta az egyik veséjét a bátyjának, Szántó Istvánnak. Élete legfontosabb és legmeghatározóbb élményének nevezte a hatvan évvel ezelőtt történteket.

Dr. Németh András 1969-ben szerzett tudományos fokozatot, később kisregényben írta meg a transzplantáció történetét. A beültetett vese kilökődését az akkori eszközökkel nem tudták megakadályozni, Magyarországon 1973-ban, Szegeden 1979-ben kezdhették újra a transzplantációkat.

A szegedi team - Dr. Csajbók Ernő és Dr. Szenohradszky Pál vezetésével - 1979 és 2022 között 1736 veseátültetést végzett el.

Az évfordulós ünnepségen a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke, Dr. Hartyánszky István és titkára, Dr. Mihály Sándor átadta a szervezet Dr. Németh Andrásról elnevezett életműdíját az orvos özvegyének, Dr. Némethné Birkás Mártának és a Magyarországon élő donációra elsőként vállalkozó Szántó Lászlónak. Az SZTE sebészeti klinikai tömb aulájában megkoszorúzták a Dr. Németh András domborművet.

Fotó: SZTE NKI/Bobkó Anna

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.