Egészség

Boldogkői szerint nem tudni, hogyan alakul a járvány

Boldogkői szerint nem tudni, hogyan alakul a járvány

2022. november 5., szombat
Boldogkői szerint nem tudni, hogyan alakul a járvány

A november beköszöntével ismét esedékessé vált a járványokat szem előtt tartani: a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben növekszik, az influenzajárvány is kopogtat, és új vírusvariánsok ütötték fel a fejüket - ráadásul az energiaválság miatt a középületek melege sem feltétlenül jelent megfelelő védekezést. Boldogkői Zsolt szerint annyi együttható van jelen, hogy nehéz megmondani, hogyan fog alakulni a járvány.

Az utóbbi időszakban egyszerre röppennek fel az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Gyógyszerügynökség pozitív és negatív közleményei: miközben a majomhimlőt sikerült visszaszorítani, addig a pandémia okozta kényszerszünet után a megszokottnál erősebb influenzajárvánnyal számolnak - jó hír azonban, hogy továbbra is csak szezonálisan, és már védőoltást is kapni lehet rá.

Boldogkői Zsolt molekuláris biológus professzor lapunk megkeresésére azt nyilatkozta: az, hogy ezúttal mi vár ránk, nehéz megmondani.

Annyi azonban bizonyos, hogy, mivel két év ,,kimaradt” az influenza járványból, ami tréningezhette volna az immunrendszerünket, ezért a populáció valószínűleg fogékonyabb a vírusra. Másrészt viszont, ez a két influenzajárvány mentes év haszonnal is járt, mert legalább egy influenza törzs kipusztult emiatt– tette hozzá.

Véleménye szerint, várhatóan ,,be fog indulni” a járvány, már most is sokan keresik fel az orvosokat influenza-szerű tünetekkel.

Kiemelte, hogy, mivel a koronavírus járvány is kialakulóban van, fennállhat az a veszély, hogy valaki egyszerre fertőződik meg mindkét vírussal. Lehetséges, hogy egyenként, a két vírus nem okozna különösebb problémát, az együttes fertőzés viszont komoly következményekkel járhat.

Azt is megkérdeztük a professzortól, jelenthet-e valamit minderre nézve, hogy az energiaválság miatt valamennyi beltéren spórolnak a fűtéssel, és csak 18-20 fokot fogunk érezni. Szerinte az alacsonyabb hőmérséklet valóban hatással lehet a fertőzésre, ugyanis ha hideg van, akkor pl. az orrnyálkahártyában csökken a hőmérséklet, és a fehérvérsejtek nem képesek hatékonyan védekezni a vírusok ellen. Ezért is nevezi a köznyelv megfázásnak a náthavírusok fertőzését.

Mindezeket figyelembe véve a szakember úgy véli, az időseknek és krónikus betegeknek mindenképp érdemes felvenni a védőoltást az influenza ellen is.

Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a Moderna és a Pfizer már dolgoznak egy kombinált vakcinán, ami egyszerre nyújt majd védelmet az influenzával és a koronavírussal szemben is.

Nem csak az influenza fenyeget

Az influenza mellett több aggasztó fejlemény is felröppent a koronavírus egy új, Indiában felbukkant Omikron-alvariánsával kapcsolatosan. A ,,rémálom” vagy hivatalosan XBB variáns az első tapasztalatok szerint minden eddiginél hatékonyabban kerüli meg az immunitást. Boldogkői nem zárja ki, hogy ez is újabb járványt fog okozni, azonban ezt nem lehet előre megjósolni, mert egy többtényezős folyamatról van szó.

,,Meglátjuk, mi lesz.” - mondta. Hozzátette, hogy bár az első információk szerint az új alvariáns az egészséges emberekben nem okoz tüneteket – ahogyan a többi az Omikron-variáns sem -, egy fontos tényező itt is figyelmen kívül marad.

Az olyan országokban, ahol az omikron terjedésére ,,zéró-covid toleranciával”, azaz komoly lezárásokkal válaszoltak, ott az a variáns is súlyosabb tüneteket okozott, annak ellenére, hogy jóval enyhébbnek számít.

Magyarán az omikron variáns virulencia-csökkenését nem csupán magának a vírusnak a genetikai változása okozza, hanem a populációs szintű immunitás növekedése is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.