Egészség

Müller Cecília: leszálló ágban az ötödik hullám

Müller Cecília: leszálló ágban az ötödik hullám

2022. február 25., péntek
Müller Cecília: leszálló ágban az ötödik hullám

Bizonyosan leszálló ágba került a koronavírus ötödik hulláma - mondta az országos tisztifőorvos péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

Az ötödik hullám csúcsára a negyedik héten ért el Magyarország, azóta folyamatosan javulnak a járványügyi adatok. A javulás mértéke egyre fokozódik, és elég jó ütemben halad: az új fertőzöttek száma, a kórházban vagy lélegeztetőgépen lévők száma csökken és a szennyvízből vett minták is biztatóak.

A kormányzati koronavírus tájékoztató portál szerint az elmúlt 24 órában 4498 új fertőzöttet igazoltak és elhunyt 88 beteg. A gyógyultak száma folyamatosan nő, eddig 1 566 509-en győzték le a kórt, az aktív fertőzöttek száma pedig 168 913 főre csökkent. Jelenleg 3997 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 148-an vannak lélegeztetőgépen.

Túlnyomóan az omikron fertőz

Müller Cecília szólt arról is, hogy Magyarországon főként a koronavírus omikron variánsa fertőz (99 százalékban), de a delta variáns is jelen van.

Ugyanakkor már Magyarországon is megjelent az omikron egy újabb variánsa, amely a pozitív minták 12 százalékáért felelős.

Az omikron alvariánsai hasonló jellemzőkkel bírnak, így az általuk okozott tünetek is hasonlóak - mondta a tisztifőorvos, aki az ismétlőoltások fontosságát hangsúlyozva megjegyezte, az oltástól számított negyedik hónap után valamennyi vakcina hatékonysága csökken, ezért nagyon fontos lenne, hogy minél többen felvegyék a harmadik oltást is.Kitért arra, az idősek vagy krónikus betegek fontolják meg az influenzaoltás felvételét is, hiszen egyre több megbetegedést okoz ez a vírus is.

Márciusban folytatódik az oltási akció

A következő hónapban is minden csütörtökön, pénteken, és szombaton lesz oltási akció a kórházi oltópontokon.Az oltásra továbbra is kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akiknek már 4 hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat.

A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90%-ra emelhető a védettség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.