Egészség

Megtört a negatív tendencia, egyre többen mennek vért adni

Megtört a negatív tendencia, egyre többen mennek vért adni

2021. augusztus 16., hétfő
Megtört a negatív tendencia, egyre többen mennek vért adni

Az elmúlt héten nagyságrendekkel többen adtak vért, mint az elmúlt időszakban. Már jó ideje hétről-hétre negyedével, ötödével kevesebb véradót fogadhattunk, ám most ez a tendencia megtört, és ez az eredmény igen fontos a mindennapi életmentésben!- tudatta a Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád megyei szervezete.

Több felhívásnak is köszönhetően érezhetően többen mentek el vért adni az elmúlt héten a megyénkben. Bár a véradók száma most sem érte el a tervezettet, sikerült megtörni a hetek óta tartó negatív tendenciát, és megközelíteni a remélt eredményeket. Ebben a polgárőrök önzetlen segítsége ugyanúgy számított, mint Szegeden a Nosztalgia Csütörtökök elindulása, hiszen ezeken a véradásokon jóval többen jelentek meg a vártnál.

Augusztus 9-e és augusztus 15-e között 435 egészséges véradóhős ment el életet menteni. Az említett hétre 470 véradóra lett volna szükség a MVK tervei szerint, így az elmúlt héten a visszaesés csupán 7 százalék volt. Hogy soha ne alakuljon ki vérhiány, arra kérnek minden egészséges Csongrád-Csanád megyeit:

Menjenek el vért adni, hiszen teljesen biztonságos és ezzel életeket mentenek!

Minden 18 év feletti felnőtt, ha egészségesnek érzi magát és nem járt az elmúlt 30 napban külföldön, jelentkezhet véradásra bármelyik véradáson, amelyet a Magyar Vöröskereszt bonyolít le. A már kórházban fekvő, vagy a lecsengő járványos időszakban kórházba kerülő emberek életmentő beavatkozásaihoz, kezeléseihez szükséges vérmennyiséget csak így tudják biztosítani, épp ezért rendkívül fontos, hogy elegendően adjanak vért.

Az MVK kiemeli azt is a közleményében, hogy

Koronavírus-elleni oltás után is szabadon lehet vért adni, hacsak valaki a vakcina mellékhatásai miatt nem érzi elég jól magát. Továbbá nincs szükség védettségi igazolványra sem a véradáshoz.

Az olyan szakmai protokollokat, mint a kézfertőtlenítés, a hőmérőzés, a szeparációs távolság betartása, néhány helyen a teremben tartózkodók számának maximalizálása, a védőeszközök viselése, a kötelező kérdések megválaszolása minden esetben betartják, hiszen ezzel a véradók, a vért kapók és a helyszínen dolgozó szakemberek egészségét is védik.

A véradókat ajándékokkal és nyereményekkel is várják a szakemberek. Tovább tájékozódhat a véradások helyszíneiről és időpontjairól a Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád megyei szervezetének weboldalán, illetve a Facebook oldalukon is aktuális információkkal segítik az eligazodást.

via Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád megyei szervezete

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.