Egészség

Arizonai Egyetem: Nem híznak el azok, akik finomított cukros ételeket esznek!

Arizonai Egyetem: Nem híznak el azok, akik finomított cukros ételeket esznek!

2021. augusztus 22., vasárnap
Arizonai Egyetem: Nem híznak el azok, akik finomított cukros ételeket esznek!

A súlyfelesleg kialakulásának esélye nem nagyobb magas glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztásakor, mint az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek esetében

– állítja azAdvances in Nutritioncímű amerikai táplálkozástudományi szaklapban megjelent friss kutatás.

Az Arizonai Egyetem munkatársai 43 csoportos kutatás adatait egyesítették és elemezték, így közel kétmillió felnőtt testtömegindexét (BMI) és táplálkozási szokásait hasonlították össze.

Mint kiderült, a finomított cukrokat gyakrabban fogyasztók és a tudatosan a lassú felszívódású szénhidrátok felé orientálódó csoportok testtömegindexe között nem mutatkozott jelentős különbség.

A kifejezetten fogyókúrás étrendeket vizsgáló 27 kutatás 70 százalékában ráadásul alacsonyabb BMI-t találtak a magas glikémiájú élelmiszereket legbuzgóbban fogyasztók körében.

A közvélekedéssel szemben nem lesznek nagyobb eséllyel túlsúlyosak, és nem híznak el, akik magas glikémiás indexű élelmiszereket tartalmazó étrendet követnek. Továbbá egyáltalán nem kisebb az esélye annak, hogy fogyjanak

– összegezte Glenn Gaesser professzor, az egyik szerző az eredményeket.

A kutatók következtetése, hogy az élelmiszerek egyéb tulajdonságai, mint a tápanyagsűrűség, a rosttartalom vagy a hozzáadott cukor mennyisége fontosabbak, mint a glikémiás index, ezért véleményük szerint bűnbaknak kikiáltott finomított cukroknak is helyük lehet az egészséges étrendben.

(via Business Insider,Yahoo!, Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.