A koffein egy természetes serkentő szer, mely a tealevélben, kávé- és kakaóbabban fordul elő a természetben a legnagyobb mennyiségben. Az agy, központi idegrendszer stimulálásán keresztül ébren tart és késlelteti a szervezet kifáradását.
A koffein kevesebb, mint fél óra alatt jut el a véráramba és maximális hatását kb. a fogyasztás után egy órával éri el. Az agyban az agy nyugalmáért, a fáradtság érzet kialakulásáért felelős adenozin hatáskifejtését blokkolja. A nap folyamán egyre magasabb adenozin szintnek köszönhetően válunk egyre fáradtabbá és ennek köszönhetjük, hogy éjszaka aludni kívánkozunk. A koffein azáltal, hogy az adenozin receptorokhoz kötődik, vagyis elfoglalja azokat az adenozin elől (így az adenozin nem tudja kifejteni a nyugtató hatását), illetve azáltal, hogy megemeli a vér adrenalin és az agyműködést fokozó dopamin és noradrenalin szintjét, serkenti az agyműködést, ezért tartják pszichoaktív szernek.
Napi 2-4 kávé elfogyasztása, vagyis max. 400 mg-nyi koffein bejuttatása (alkalmanként max. 200 mg-nyi) a szervezetbe még nem okoz semmiféle káros mellékhatást egy egészséges emberben, sőt! Terhesség és szoptatás alatt azonban napi max. 200 mg koffeinbevitelt ajánlanak a szakemberek.
Mielőtt még rátérnénk a természetes koffeinforrások fogyasztásának jótékony hatásaira, nézzük meg, hogy melyik ital-étel mennyi koffeint tartalmaz! Egy 240ml-es adaggal számolva az eszpresszóval 240–720 mg, a kávéval 102–200 mg, a máté teával 65–130 mg, fekete teával 40–120 mg, zöld teával 15-60 mg, energiaitalokkal 50–160 mg, szénsavas üdítőkkel (kóla) 20–40 mg, koffeinmentes kávéval 3–12 mg, kakaóval 2–7 mg, kb. 30 g tejcsokival 1-15 mg, kb. 30 g étcsokival 5-35 mg koffeint vihetünk be a szervezetünkbe.
DE: a felsoroltak mellett egyes megfázásra, fájdalomcsillapításra, testsúlycsökkentésre szánt gyógyszerkombinációk is tartalmaznak koffeint, így azok mennyiségét is bele kell számítani a napi bevitelbe annak érdekében, hogy elkerüljük a túlzott koffeinfogyasztás hatásait (idegesség, nyughatatlanság, remegés, rendszertelen szívverés, alvásproblémák, illetve a fejfájást, a migrént, a magas vérnyomást a koffeinre érzékeny egyéneknél).
Az áldásos (reggeli) élénkítő hatása mellett, kissé (3-4 Hgmm-rel) a vérnyomást is megemeli, illetve vízhajtó hatású is (ez utóbbi kettő hatással szemben tolerancia alakul ki a rendszeres „koffeinfogyasztókban”). Mindezek mellett a természetes koffeinforrások az egyéb bioaktív összetevőikkel együtt rengeteg jótékony hatással vannak az egészségre nézve:
Azonban egyes gyógyszerek szedése mellett kerülni kell a koffein fogyasztását, különösen ilyen az izomlazító hatású tizanidin, a depresszió kezelésére használatos fluvoxamin, illetve a serkentő és érszűkítő hatású efedrin.
Alkohollal együtt fogyasztva a koffein maszkírozza az alkohol depresszáns hatását, éberebbnek gondolja magát az egyén, ezért többet iszik; illetve az alkohol és energiaital kombinációtól kevésbé cselekszik megfontoltan, mintha csak alkoholt inna, ennek következtében nagyobb eséllyel fog védekezés nélkül szexuális kapcsolatot létesíteni, hajlamosabb lesz ittasan vezetni vagy ittas vezető autójában utazni és emiatt több sérülés is éri az utóbbi kombináció fogyasztóit.
Péterné Csiky Orsolya (www.gyogyzsereszahaznal.hu)
További információ, hasznos tanácsot ide kattintva talál.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.