Egészség

Virológus: csak rutinvizsgálat folyik az AstraZeneca vakcinája miatt!

Virológus: csak rutinvizsgálat folyik az AstraZeneca vakcinája miatt!

2021. március 16., kedd
Virológus: csak rutinvizsgálat folyik az AstraZeneca vakcinája miatt!

Mint posztjában írja, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint:

“A vérrögképződési események gyakorisága a vakcinával oltottak körében nem tűnik magasabbnak mint az általános populáció körében tapasztalt érték. ”

Ez azt jelenti, hogy az eddig rendelkezésre álló adatok alapján nincs eltérés, amely több mint tízmillió oltás után elég nagy számnak minősül.

Az AZ-vakcinát immáron több mint 11 milliónyian megkapták, a mostani vizsgálat a rutin gyógyszerhatósági engedélyezési folyamat része. Az ún. safety signal során bármilyen gyanús esetet eképpen vizsgálnak ki. A gyógyszerhatósági engedélyezés és nyomon követés egy egymásra épülő és rendkívül összetett folyamat.

Az üzenetem az ügy kapcsán: továbbra is minden hírt a teljes kép viszonylatában értelmezzünk. Ez igaz a járványgörbe alakulására, a mostani AstraZeneca-vizsgálatra és a jövőbeni “vakcinált ember újra beteg lett” típusú hírekre is. A tudomány jelenlegi állása szerint továbbra is az egyetlen kiút a járványból az emberek átimmunizálása a vakcinákkal és így a járvány elcsendesítése (kórházak felszabadítása).

Érkezhet bármilyen hír a jövőben, ezen a tényen nem fog változtatni, láthatjuk, hogy a természetes fertőzés mire képes. Oltassunk amint tudunk és előtte/utána is vigyázzunk, ne adjuk tovább a fertőzést! - közölte a virológus szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.