Egészség

Szegeden már megkezdték a második körös oltásokat

Szegeden már megkezdték a második körös oltásokat

2021. január 25., hétfő
Szegeden már megkezdték a második körös oltásokat

Befejeződött az első körben jogosultak oltása Szegeden, múlt hét csütörtök óta a második kör kezdődött az egyik kijelölt oltóponton, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján.

Prof.dr.Kemény Lajos, az intézmény igazgatója az M1 hírcsatornának arról számolt be, hogy eddig több mint nyolcezer vakcinát adtak már be a régióban - a legtöbbet Szegeden, de került vakcina Hódmezővásárhelyre, Szentesre és Makóra is.

- Már a második körre jelentkeztek be az oltakozók. Ha erre jelentkezik valaki, akkor megkérdezzük, hogy volt-e valamilyen mellékhatás az első oltást követően, de szerencsére eddig nem volt senkinél, kisebb vállfájdalmon kívül - részletezte a tapasztalatokat a professzor.

Hozzátette, gyakran előforduló kérdés az oltás előtt, hogy akinek allergiás reakciója volt korábban például méhcsípésre, darázscsípésre vagy valamilyen élelmiszerre, azok kaphatnak-e koronavírus elleni védőoltást. A válasz minden esetben igen volt, csak a megfigyelési idő nem 15 perc, hanem fél óra.

- Oltottunk is korábban olyan embereket, akiknél a méhcsípés váltott ki allergiás reakciót, vagy a penicillinre allergiásak. Másik ilyen kérdés volt, hogy autoimmun betegeket olthatunk-e vagy sem. Természetesen olthatunk és oltottunk is, de semmilyen oltási reakciót nem tapasztaltunk - mondta dr.Kemény Lajos.

A nyolcezer beadott vakcinából nemcsak az egészségügyben dolgozók kaptak, hanem a 100 főnél nagyobb idősotthonokban is megkezdték az oltást. Az oltakozási kedvről a professzor elmondta, hogy a Bőrklinikán már minden orvos megkapta a vakcinát, a többi dolgozó több mint kilencven százaléka szintén felvette már az első oltást.

- Volt, akinek kezdetben nem volt annyi bizodalma és még vár egy kicsit, majd a nap végére, amikor látta, hogy milyen jól mennek a dolgok, akkor kérdezte, lehet-e, hogy ő is bekerüljön az oltásra jelentkezők közé.

Az egészségügynek jó példát kell mutatnunk, látjuk azt, hogy komoly mellékhatás nélkül oltunk és ez nagyobb oltási kedvet is ad - hangsúlyozta a professzor.

Kiemelte, hogy a második körös oltásra érkezők kifejezetten örülnek annak, hogy megkaphatják a második adagot is, pszichésen nagyon jó érzés, hogy elmondhatja magáról valaki, hogy egy hét múlva védett. Ugyanakkor külön figyelmeztetett arra, hogy a védettség ellenére a maszkot továbbra is viselni kell.

A Szegedi Tudományegyetem több vezetője és a Klinikai Központ vezetői is felvették már az oltást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.