Egészség

Ezt fogja bejelenteni este Orbán Viktor

Ezt fogja bejelenteni este Orbán Viktor

2020. november 3., kedd
Ezt fogja bejelenteni este Orbán Viktor

A Miniszterelnökséget vezető miniszter még hétfő este az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról, hogy a járványterjedés rendkívül felgyorsult az elmúlt két hónapban, vannak olyan vörös vonalak, amelyeket ha átlépünk, akkor szigorításra van szükség. Gulyás Gergely szerint az elmúlt hetekben az volt a prioritás, hogy az egészségügyi rendszert ne terheljék túl, miközben az ország működését nem állítják le.

Ha veszélybe kerül az ellátás biztonsága, akkor a kormánynak lépnie kell 

– mondta. A miniszter hozzátette: a kormány további szigorításokról dönt a koronavírus-járvány miatt e heti ülésén. Gulyás Gergely azt mondta, hogy a várható döntések az emberek és az intézmények mindennapjait is érintik majd. 

A lap szerint szintén hétfőn, de az Idősek Tanácsának ülésén beszélt a családokért felelős tárca nélküli miniszter a szigorításokról. Novák Katalin azt mondta, hogy a kabinet 

minden olyan intézkedés ismételt bevezetésének a lehetőségét mérlegeli a koronavírus-járvány elleni védekezésben, amellyel tavasszal már élt.

Novák Katalin azt mondta, hogy a helyzet nem könnyebb, mint egy hónapja, és várhatóan még sokkal nehezebb lesz.  A cél, hogy minél sikeresebb legyen a védekezés, minél több életet tudjanak megmenteni. 

A fideszes miniszter úgy fogalmazott: ahogy tavasszal, most is folyamatosan figyelik Ausztriát. A hasonló adottságok miatt arra számítanak, hogy hasonlóan alakul a járványügyi helyzet a két országban.

Ezt lépték meg Ausztriában

Orbán Viktor miniszterelnök még tavasszal egy rádióinterjúban mondta azt, hogy „Reméld a legjobbat, és készülj a legrosszabbra" és ehhez a magyar szempontból laboratóriumnak tekintett Ausztriát kell példának tekinteni.

A sógoroknál mától:

  • a profi sportok kivételével betiltottak minden rendezvényt
  • bezártak a színházak, a múzeumok, az uszodák és a konditermek
  • a vendéglátóhelyek pedig csak kiszállítást vállalhatnak
  • a hotelek sem fogadhatnak vendégeket

A legfontosabb ausztriai változás, hogy éjszakai kijárási tilalmat léptetnek életbe: 

Este 8 és reggel 6 között csak meghatározott esetekben – például munkába járás, sportolás vagy kutyasétáltatás miatt – hagyhatják el lakhelyüket az emberek.

Személyes találkozók legfeljebb két háztartás tagjai között lehetnek. 

Az iskolák és az óvodák továbbra is nyitva maradhatnak, de a felső tagozatosok és a felsőfokú oktatási intézmények tanulói áttérnek a digitális oktatásra.

Az üzletek korlátozások nélkül nyitva vannak és a személyes szolgáltatást nyújtók – fodrászok, kozmetikusok – is folytathatják munkájukat. Ugyanakkor 10 négyzetméterre csak egy vendég juthat.

Mi jöhet idehaza? 

A kormány a mai  ülésén dönt a szigorításokról, ezt Orbán Viktor kormányfő késő délután jelenti be. Várhatóan a kabinet az osztrák mintát követi, és több, mától már Ausztriában életbe léptetett rendszabályt „honosít”.  Az is biztosnak látszik, hogy a kormány a koronavírus gazdasági hatásainak mérséklését fontos célnak tartja, ergo, aki „aki dolgozni akar, azt a kormány segíti, hogy dolgozni tudjon”.

Vagyis a tavaszi teljes leállástól nem kell tartani a mai kormányfői bejelentésen, az újabb szigorítások várhatóan a társasági rendezvényeket érintik.

(Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.