Egészség

Tervszerűen zajlik a védekezés, az egészségügy felkészült

Tervszerűen zajlik a védekezés, az egészségügy felkészült

2020. október 28., szerda
Tervszerűen zajlik a védekezés, az egészségügy felkészült

Müller Cecília elmondta: a koronavírusos betegeket ellátó "első vonalbeli intézmények" mellett már néhány második vonalbeli intézmény, egyetemi klinika is belépett az ellátásba, és további intézményeket is kijelöltek Budapesten és vidéken is.

Közölte: folyamatosan nő a tesztelési kapacitás, az elmúlt 24 órában 15 596 PCR-tesztet végeztek el, és az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a laboratóriumi tesztelést végzők közé.

Hozzátette: a tesztelésnek semmilyen kapacitási határa nincs, azt minden szükséges esetben térítésmentesen elvégzik.

Az országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint folyamatos a praxisok ellátása az influenza elleni védőoltással. Mint mondta, a felnőtteknek adható oltóanyagot Magyarországon gyártják, ez biztonságossá teszi az ellátást. A három éven aluli gyermekeknek adható védőoltás import készítmény, csütörtökön és pénteken szállítják ki a háziorvosi, gyermekorvosi praxisokba.

Kiss Róbert az operatív törzs ügyeleti központja részéről a járványügyi helyzetre vonatkozó jogszabályok változásáról beszélt, amelyeket kedden tett közzé a Magyar Közlöny. Eszerint a külföldről hazatérők tíz napig kötelesek karanténban tartózkodni. A határátlépéskor kötelesek megadni a karanténlakás címét. A lakás ajtajára a karanténra kötelezett a piros jelzést köteles kitenni, és karanténszoftvert is kell alkalmaznia. A karanténlakás címét a rendőrség honlapján is meg lehet adni.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arról is tájékoztatott, hogy mától jelentősen emelkedett a védelmi intézkedések megszegőivel szemben kiszabható bírság összege.

– Ez akár 150 ezer forint is lehet, de a rendőrség mindig arányosan és differenciáltan szankcionál – jelentette ki. Tudatta, hogy az elmúlt 24 órában járványügyi védelmi intézkedések megszegése miatt 68 esetben kellett eljárniuk a rendőröknek. A tömegközlekedési eszközökön nem megfelelő maszkviselés miatt az elmúlt napon 12, a vonatkozó jogszabály hatálybalépése óta pedig 680 emberrel szemben kellett intézkedni.

Az alezredes elmondta, hogy az üzletekben és a közintézményekben a jogszabály életbelépése óta 1354 emberrel szemben intézkedtek amiatt, mert nem megfelelően viselték a maszkot; a tegnapi esetszám 56 volt.

Kiss Róbert kifejtette, a járványügyi készültség szeptember 21-i bevezetése óta 2050 esetben intézkedtek a védelmi szabályok megszegése miatt, ebből jelentős a figyelmeztetések száma, 1730 esetben alkalmazták ezt a szankciót.A tranzitálási szabályok megszegésével kapcsolatban hétfőn 29 intézkedést kellett kezdeményezniük a rendőröknek, ebből egy esetben figyelmeztetés, 28 esetben helyszíni bírság volt a szankció. Szavai szerint a hatósági házi karantén betartását az elmúlt napon 11 556 esetben ellenőrizték, 3669 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, ebből 499-at a személyforgalmi határátkelőknél. Jelenleg 26 678-an vannak hatósági házi karanténban, az ellenőrzésükre szolgáló mobiltelefonos applikációra 1170-an regisztráltak. Végül arról is beszámolt, hogy a határokon zökkenőmentes a ki- és belépés, egyes helyeken kell csak rövidebb ideig várakozni.

(MTI, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.