Egészség

Eljött a tömeges megbetegedések ideje

Eljött a tömeges megbetegedések ideje

2020. március 22., vasárnap
Eljött a tömeges megbetegedések ideje

A hazánkban beazonosított új koronavírus-fertőzöttek száma: 131 fő. Hatra emelkedett az elhunytak száma, 16-on pedig meggyógyultak a fertőzésből – ismertették az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Szlávik János elmondta: a mai nap folyamán 49 koronavírussal fertőzött beteget ápoltak a Szent László kórházban, közülük heten szorultak intenzív kezelésre. Az elmúlt 24 órában egy 65 és egy 75 éves idős hölgy halt meg a betegség következtében. Hangsúlyozni kell, hogy

maga az életkor a tragikus kimenetelnek az egyik rizikótényezője.

Tehát az idős emberek jóval nagyobb rizikónak vannak kitéve ahhoz, hogy intenzív osztályra kerüljenek és meghalljanak. Az intenzíven ápoltaknak alapbetegségük is volt a fertőzés mellett. Arról is beszélt, hogy

a kórházban ápolt betegek felénél ez a betegség csak közepes tünetekkel jár.

Ritka, mindössze 20% esetében vannak súlyosabb tünetek. Szerencsére eddig 16 gyógyult beteg van. Közöttük van már 40 és 60 év körüli beteg is, így nem csupán a fiatalok gyógyulhatnak ki a betegségből – hangsúlyozta Szlávik János.

Nagy előrelépés volt, hogy bevezethették az otthoni gyógyulás folyamatát. Ez azt jelenti, hogy ma már nem kell mindenkinek kórházi ápolásra szorulnia,

hanem akik enyhe tüneteteket mutatnak, az otthonukban várhatják meg a gyógyulást. Ez általában egy kéthetes periódust jelent – magyarázta. Ma már az otthoni gyógyulás sok másik országban is elterjedt. Az intenzív osztályos kezelésre szoruló betegek átlagéletkora 66 év, a halottak átlagéletkora pedig 69 év. Ebből is látszik, hogy az idősek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve. Nyilvánvalóan vannak gyermekek a fertőzöttek között. A gyermekeknél a betegség annyira egylefolyású, hogy sokszor az észlelt enyhe tünetek mögött nem derül ki a vírusfertőzés ténye.

A gyerekeknél nagyon-nagyon ritka a súlyos lefolyás, a halál pedig extrém ritka

– hangsúlyozta. Éppen ezért fordulhat elő az, hogy a betegek sokszor nagyon enyhe tünetekkel is hordozhatják a vírust, és veszélyt jelenthetnek más emberekre, elsősorban az idősekre – mondta.

Bárki bármely életkorban megfertőződhet

Az elmúlt 24 órában 131-re emelkedett a laboratórium által igazolt koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban – jelentette ki az országos tisztifőorvos az operatív törzs ülését követő mai sajtótájékoztatón. Müller Cecília kiemelte:

az, hogy tegnap óta 28 fővel nőtt a fertőzöttek száma, igazolja, hogy a tömeges megbetegedések felé tartunk.

Hangsúlyozta, bárki bármely életkorban megfertőződhet és terjesztheti a betegséget, ám az időseknél súlyos szövődményekkel járhat a lefolyása, ezért kérik tőlük fokozottan, hogy maradjanak otthon. A mai naptól az idősek védelmében újabb tájékoztató kampány indul és a

koronavirus.gov.hu

oldalon egy bárki számára letölthető plakát is megjelenik a figyelemfelhívás érdekében. Lakatos Tibor rendőrezredes elmondta, nemcsak a határokat, hanem a házi karanténban lévőket is folyamatosan ellenőrzik: eddig 19 ezer ilyen ellenőrzés volt és 84 esetben kellett feljelentést tenniük szabálysértés miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.