Egészség

SOS segítséget nyújtanak a cukorbetegeknek Szegeden

SOS segítséget nyújtanak a cukorbetegeknek Szegeden

2018. október 4., csütörtök
SOS segítséget nyújtanak a cukorbetegeknek Szegeden

Saját tapasztalatai alapján gondolta úgy egy szegedi szakasszisztens, hogy mostantól 0-24 órában segít a diabéteszes betegeknek, egy SOS pont létrehozásával.

„Egy iskolás csoport indult egy Szegedre, amikor kaptam egy telefont, hogy az egyik gyerkőc az összes felszerelését otthon hagyta, ami az inzulin beadásához kell. Természetesen azonnal segítettem, oda adtam a saját eszközeimet.”

– meséli Sahinné Molnár Edit, a szegedi Preventív Pont ügyvezetője.

A segítségnyújtás után gondolta tovább a helyzetet Edit, és nyilvánossá tette a telefonszámát olyanok számára, akiknek inzulinpumpára vagy szükség a megfelelő cukorszint fenntartásához.

Sajnos az ilyen betegek pár óra alatt sokkos állapotba kerülhetnek, így azonnal szükségük van a segítségre. Két hete működik a szegedi SOS Help Pont, amely a Preventív Ponton belül található meg, egy előzetes telefonos egyeztetés után.

Sahinné Molnár Edit a nap huszonnégy órájában a betegek rendelkezésére áll, és kinyitja a rendelőt, ha bármilyen eszközre szükség van.

„Amióta működik már többen megkerestek, de általában telefonon meg is oldódik a probléma. Volt olyan, aki azért hívott, mert új vércukorszintmérőt kapott, és a modernebb készülék máshogy vette fel a vércseppet, de egy olyan idősebb úr is hívott, ahol kiderült, elemprobléma miatt nem működik jól a rendszer.” –

tette hozzá a szakasszisztens.

Azért is jó a kezdeményezés, mert valószínűleg a fent említett betegek az SBO-n kötöttek volna ki, ezredikként, és lefoglalva azokat az orvosokat, akiknek más eseteket kellene ellátniuk.

Egyre több cukorbeteg van Szegeden, és ez valószínűleg civilizációs probléma. Az stresszes életmód, a kevés alvás, és a rendszertelen étkezés mind hozzájárul ahhoz, hogy az 1-es, vagy akár a 2-es típusú cukorbetegség kialakuljon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.