Egészség

Hamarabb ismerik fel az Alzheimer-kórt Szegeden, mint máshol

Hamarabb ismerik fel az Alzheimer-kórt Szegeden, mint máshol

2018. június 16., szombat
Hamarabb ismerik fel az Alzheimer-kórt Szegeden, mint máshol

Szegeden, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Nukleáris Medicina Intézetében is elérhető az a vizsgálat, amely a korábbiaknál jóval nagyobb biztonsággal mutatja ki az Alzheimer-kórt – már a betegség korai fázisában. Az elbutulással és leépüléssel járó betegség nem gyógyítható, de a folyamat, ha időben diagnosztizálják, lassítható.

A demenciáért, azaz a szellemi hanyatlásért felelős Alzheimer-kór Magyarországon közel 200 ezer embert érint. A betegségben szenvedők lassan elbutulnak, romlik a memóriájuk, és személyiségzavar is kialakulhat náluk. Az új diagnosztikai módszer neve Pozitron Emissziós Tomográfia (PET) vizsgálat. A betegség kialakulásában fontos szerepet játszó kóros fehérjéket, az Amyloid lerakódásokat tudják kimutatni, és az agyi metszetképeken megjeleníteni.

A korábbi eljárásokhoz képest az új módszerrel már a betegség korai szakaszában is jóval nagyobb biztonsággal felismerhető az Alzheimer-kór,

ám, hogy ez előnyökkel jár-e, már kérdéses, ugyanis a betegség gyógyíthatatlan. A vizsgálat már az SZTE ÁOK Nukleáris Medicina Intézetében is elérhető, ugyanis az intézet két PET berendezéssel is rendelkezik. Pávics László, az SZTE ÁOK Nukleáris Medicina Intézet vezetője a következőket mondta a vizsgálatról:

"A Pozitron Emissziós Tomográfia berendezéssel pozitron sugárzó izotópokkal jelölt anyagokat tudunk leképezni, és ezeket fel tudjuk használni a betegségek megállapításában. Intravénásan adunk be egy készítményt, vagyis egy molekulát a páciensnek, ez az anyag az amiloid plakkok megjelenítésére alkalmas. Ezeket a plakkokat nagyon jó felbontással teszi láthatóvá az eljárás."

Az elbutuláshoz vezető betegségek közül hazánkban a leggyakoribb az Alzheimer, így az orvos szerint az új módszer még akkor is fontos, ha maga a kór gyógyíthatatlan. Azt is fontos tényezőnek tartják a betegség kezelésében, hogy az érintett beteg még akkor tudja meg, hogy mi vár rá, mikor az még beszámítható, illetve az sem utolsó szempont, hogy a kór időbeni felismerése esetén a jelenleg elérhető legjobb gyógyszeres kezelést tudják kiválasztani.

Via

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.