Egészség

Szegeden mentették meg Sára életét - a román orvosoktól akár meg is halhatott volna

Szegeden mentették meg Sára életét - a román orvosoktól akár meg is halhatott volna

2018. május 9., szerda
Szegeden mentették meg Sára életét - a román orvosoktól akár meg is halhatott volna

A Gift of Life azaz magyarul az Ajándékozz életet program legújabb gyógyult kis betege a 17 hónapos Balázs Sára Maria.

  Sára kálváriája már a születésénél elkezdődött. Romániban született, ahol az orvosok észre is vették, hogy a szív kamráit elválasztó sövényein lyuk van, ám kezelési javaslatuk finoman szólva is téves volt.

Azt mondták neki, hogy majd megnő és rendben lesz.

Ám Professzor Dr. Katona Márta szerint, aki a műtétek utáni gondozásért felelős, azon a szakmai meglátáson van, hogy kezelés hiányában súlyos következményei lettek volna Sára veleszületett szívproblémájának, amibe akár bele is halhatott volna. Sára anyukája szerencsére úgy döntött, hogy ellátogat Szegedre ahol egymásra találtak a Rotary Club szegedi képviselőivel és Professzor Dr. Hartyánszky Istvánnal, aki először egy állapotstabilizáló műtétet, majd az eredeti problémát javító műtétet javasolt és végzett is el. Az első műtétre a korábbi kezeléshiány miatt volt szükség, ugyanis az ilyen esetekben a műtét helyes időpontja 2-3 hónapos korban van, ehhez képest Sáránál 8 hónapos korában kezdték el a helyes kezelést, így a romlott állapota miatt az orvosok attól tartottak, hogy egy köztes műtét nélkül a másik beavatkozást nem élné túl a műtőasztalon az aprócska lány.

Sára azóta sokkal jobban érzi magát, és ezt már az anyukája is megerősíti.

Sára igazán fotogén egy kislány.

Míg korábban egy fáradékony, sírós baba volt, aki alig evett, úgy mára már egy igazán vagány 17 hónapos kislány lett belőle, aki még a kamerákra is úgy reagál, mint egy született művésznő. Igaz a teljes gyógyulásához, és hogy olyan gondtalan gyermekkort éljen, mint egészséges társai, még 1-2 évre, gyógyszeres kezelésre, további kontrollvizsgálatokra még szükség van, de ma már inkább csak akkor nyűgös, ha éhes vagy fáradt. A Rotary Club Gift of Life – Ajándékozz életet elnevezésű magyarországi programjában eddig a tervezett 20 műtétből 14-en vannak túl, amik közül ez a legutolsó műtét volt a legdrágább. Összesen 6 millió forintba került a beavatkozás, amit jótékonyság nélkül Sára szülei nem tudtak volna kifizetni. Annak érdekében, hogy a jótékonysági szervezet finanszírozni tudja a műtéteket Baracskai Judit operaénekesnő munkája rendkívül nagy segítség.

Baracskai Judit művésznő a bal oldalon, közvetlenül mellette Sára és az anyukája, jobb oldalon pedig Tajti Andrea a Rotary Club tagja.

„Pénzzel én sajnos nem tudok segíteni, de a művészetemmel igen.” – jegyezte meg Baracskai Judit a munkája kapcsán, amit a szervezetnek végez.

A programnak a műtétek mellett még az is a szerves részét képezi, hogy az összegyűjtött pénzbeli adományokból olyan orvosi eszközöket vásárolnak, amik az ilyen precíziós és különleges műtétekhez szükségesek, illetve, hogy a műtétek során is szerzett tapasztalataikat továbbadják az orvosok kollégáiknak, ezzel elősegítve a magyar gyermekgyógyászok és gyermekkardiológusok munkáját. Sára műtétje még április 24-én történt meg, így most májusban már csak egy hazaút vár rá, de még nem Romániába, hanem a magyarországi rokonokhoz, mert két hét múlva kontrollra kell visszajönnie Szegedre, amin orvosai reményei szerint jelentős javulást fognak tapasztalni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.