Egészség

Pollenhelyzet: kormánybiztos kinevezését sürgeti a jövő nemzedékek szószólója

Pollenhelyzet: kormánybiztos kinevezését sürgeti a jövő nemzedékek szószólója

2016. augusztus 11., csütörtök
Pollenhelyzet: kormánybiztos kinevezését sürgeti a jövő nemzedékek szószólója

A parlagfű elleni védekezés irányítására önálló, világos feladatkörrel és felelősséggel bíró kormánybiztos kinevezését szorgalmazza Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint Szabó Marcel az egészséges környezethez való jog érvényesítése érdekében hatékonyabb kormányzati fellépést sürget a parlagfűvel fertőzött területek felderítésére és a fertőzés megelőzésére. A szószóló szerint egy olyan kormánybiztost kellene kinevezni, aki az ágazati részérdekek (például a költségek csökkentése, a gyógyszerpiac bővülése) egyoldalú képviselete helyett együttműködik az egészségvédelem érdekében tevékenykedő szakmai és civil szervezetekkel, továbbá képes a témával kapcsolatos növény-egészségügyi, településpolitikai, nép- és környezet-egészségügyi, munkaerőpiaci, idegenforgalmi szakmai feladatok megoldásának összehangolására. Fontosnak tartja azt is, hogy a kormánybiztos ne "csupán kampányszerűen" - a parlagfű legsúlyosabb gondokat okozó, néhány hetes virágzási időszakában -, hanem tervszerűen foglalkozzon a probléma megszüntetésével.

Szabó Marcel

"örömmel nyugtázza", hogy a kormányzati szervek légi felderítéssel igyekeznek hatékonyabbá tenni a parlagfűvel fertőzött területek behatárolását, viszont elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben hét-nyolcszázezer hektárra becsülik a parlagfüves - főleg mezőgazdasági - területek nagyságát, a hatóságok mostanáig mindössze néhány ezer hektárnyit (tavaly nem egészen 3500 hektárt) tudtak ezekből azonosítani. Ennek következtében - mint fogalmazott - "akár több ezer hektáros tarlók vagy napraforgótáblák tulajdonosai is hanyagságukkal büntetlenül betegíthetik meg polgárok millióit". A parlagfű-allergia ugyanis ma már a legfontosabb népbetegségek közé tartozik, pusztán a tünetek enyhítésére évente negyvenmilliárd forintot kénytelenek fordítani az arra érzékenyek - tette hozzá. A közleményben kiemelték: az ombudsmanok több mint egy évtizede visszatérően felhívták a kormányzatok figyelmét arra, hogy a parlagfűprobléma megoldásának elmulasztása az állampolgárok egészséghez és egészséges környezethez való alkotmányos jogát érintő súlyos visszásságot okoz. Az allergiás légúti megbetegedések csökkentése a parlagfű elleni küzdelemmel együtt állami feladat - szögezték le. A biztoshelyettes a mezőgazdasági szakhatóságoktól a parlagfűvel fertőzött területek esetében határozottabb fellépést vár el. Az, hogy a tapasztalatok szerint a városokban magasabb arányban fordulnak elő az allergiás betegségek, megerősíti, hogy a légszennyezés is hozzájárul ezek terjedéséhez, ezért a légszennyezés elleni komplex fellépés is elengedhetetlen - írták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.