Egészség

A környezet és a terápia legyőzheti a depresszió genetikai hajlamát

A környezet és a terápia legyőzheti a depresszió genetikai hajlamát

2016. április 1., péntek
A környezet és a terápia legyőzheti a depresszió genetikai hajlamát

A környezet és a megfelelő terápia segíthet legyőzni a depresszió hátterében álló genetikai hajlamot - állapították meg patkánykísérletekkel amerikai kutatók.

A Northwestern Egyetem orvostudományi karának szakemberei azt vizsgálták, hogy megváltoztatható-e a "depresszióra tenyésztett" patkányok viselkedése környezetük módosításával. Ezért játékokkal és mászókákkal teli hatalmas ketrecekbe tették őket egy hónapra. "Ezt patkány-pszichoterápiának nevezzük, mivel a változtatás lehetővé teszi számukra, hogy kapcsolatba lépjenek a környezetükkel és egymással" - idézte

Eva Redeit

, az egyetem elmegyógyászati és viselkedéstudományi professzorát a Medicalxpress című egészségügyi portál. A "játszótéren" töltött idő után a patkányokat vízzel teli tartályba tették, az ottani viselkedésük ugyanis a depresszió fokmérőjeként szolgál: a depressziós rágcsálók csak lebegnek a vízen, a kétségbeesés jeleit mutatva. Az egyhónapos "pszichoterápia" után a depresszióra tenyésztett patkányok energikusan úszkáltak a tartályban, a kijáratot keresve. "Nyoma sem volt rajtuk a kétségbeesésnek" - mondta a szakember, hozzátéve, hogy ezeknél az egyedeknél a depresszió vérben lévő jelzőanyagainak, vagyis biomarkereinek egy része is az egészséges egyedeknél megfigyelt szintre módosult. "A környezet tehát felülírhatja a depresszió genetikai hajlamát" - szögezte le Redei. A kutatók azt is meg akarták nézni, hogy a környezeti stressz kiválthat-e depressziót a kontrollcsoportba tartozó egészséges patkányoknál, ezért két héten át napi két órára elzárták őket, aminek eredményeként az állatok később depressziós viselkedést tanúsítottak a víztartályban. A környezeti stressz hatására a depresszió biomarkereinek egy része a depresszióra tenyésztett patkányok vérében mért szintre változott. A kutatást a Translational Psychiatry tudományos folyóirat ismertette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.