Egészség

Hencz Péter: A só és cukor fogyasztása orvosi szemmel

Hencz Péter: A só és cukor fogyasztása orvosi szemmel

2015. október 16., péntek
Hencz Péter: A só és cukor fogyasztása orvosi szemmel
Hencz_Peter

A túlzott, tartós asztali só fogyasztás az egészségre káros. Emeli a vérnyomást, mely károsítja az ereket, különösen az agyban, szívben, vesében. Súlyos esetekben stroke, szív- és veseelégtelenség léphet fel.

Amerikai statisztikák szerint a só fogyasztás és a halálozás mértéke egyenesen arányos, a világtérképen a kettő eloszlása fedi egymást. Hazánkban a W. H. O. által javasolt sómennyiség 2-3 szorosát fogyasztjuk, így messze megelőzzük az európai országokat. Ez meg is látszik a halálozási statisztikáinkon: elsők vagyunk a szív- ér-rendszeri halálozásban is. Így népegészségügyi feladat az asztali só fogyasztásának csökkentése. Könnyen megtanulható ajánlás: az asztalnál ne sózzunk, mert ételeink elegendő sót tartalmaznak. A sószegény étrendet meg lehet szokni. Hasonló a helyzet a cukor és szénhidrátok túlzott fogyasztásával, melyek súlyfelesleget okoznak. Az elhízás nálunk sajnos szintén népbetegség, melynek következménye szintén magas vérnyomás, kísérő jelensége a vércukor, vérzsírok megemelkedése. A kimenetel hasonló a túlzott só fogyasztáshoz. Hazánkban hagyományosan jelentős a szénhidrát (liszt, kenyér, tészták stb.) fogyasztása, így csökkentése több mint kívánatos. A só és szénhidrát fogyasztás csökkentése magas vérnyomásos betegek esetében gyógyító hatású is lehet. A fentiek figyelembe vétele mellett együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, legalább napi ½ kilogrammot. Igyunk meg napi fél liter tejet. Húsok közül előnyben részesítendők a tengeri halak, szárnyasok. Zsír helyett használjunk növényi olajat, margarint. A gyerekekre fokozottabban érvényesek ezek az étrendi szabályok: minél kevesebb sót, édességet és cukrozott italt, annál is inkább, mert minden harmadik gyermek túlsúlyos. És ne feledjünk mozogni! A hét legtöbb napján napi fél óra közepes intenzitású mozgás betegség megelőző és gyógyító hatású.

Hencz Péter orvos

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.