Egészség

Csanytelekre, Felgyőre, Tömörkénybe látogatnak az egészségügyi szűrőbuszok

Csanytelekre, Felgyőre, Tömörkénybe látogatnak az egészségügyi szűrőbuszok

2015. augusztus 25., kedd
Csanytelekre, Felgyőre, Tömörkénybe látogatnak az egészségügyi szűrőbuszok
fonendoszkop

Pénteken Csanyteleken, szombaton Felgyőn, vasárnap Tömörkényben várják a lakosokat ingyenes szűrésekkel, tanácsadással, foglalkozásokkal.

Szeretné felmérni egészségi állapotát? Aggódik saját vagy szerettei egészségéért? Ne habozzon, most itt a nagy lehetőség, hiszen a szűrés a legjobb megelőzés, az időben felismert betegség pedig nagyobb eséllyel gyógyítható! Útnak indulnak az egészségügyi szűrőbuszok, és a következő hetekben ingyenes szűrővizsgálatokkal várják Csongrád megye településein. A komplex szűrésre berendezett buszokban a hét Csongrád megyei járás összesen huszonegy helyszínén lehetőség nyílik többek között vérvételre, hallás-, látás-, UH-, EKG-vizsgálatok elvégzésére, koleszterin- és vércukorszintmérésre, valamint diétás és mozgásterápiás tanácsadást is kapnak, és egészségfejlesztő előadásokon is részt vehetnek az érdeklődők. A buszokon a méréseket végző asszisztenseken kívül szakorvosok is jelen lesznek, ezáltal helyben elérhetővé válik a szakorvosi konzultáció. A szűrvizsgálatok mellett pedig szintén ingyenes jóga- és gyógytorna-foglalkozásokat is tartanak (ehhez kényelmes ruha viselését javasolják a szervezők). Azok, akik vércukor- és koleszterinszűrést szeretnének, éhgyomorral érkezzenek a helyszínre, és fontos, hogy mindenki vigye magával a TAJ-kártyáját is!

Frame on eye chart

A road show-t a Területi emberi erőforrás fejlesztési komplex programok támogatása felhíváson nyertes „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” című, TÁMOP-6.1.5-14-2015-0004 azonosítószámú projekt keretében szervezik meg a konzorciumvezető Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. és partnerei, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás, a Kisteleki Térségi Egészségügyi Központ Nonprofit Kft., a Móra-Vitál Térségi Egészségmegőrző és Szociális Nonprofit Közhasznú Kft. és a Szegedi Tudományegyetem. Az együttműködő partnerek az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 798,46 millió forintból fejlesztik a Csongrád megyei lakosság testi és lelki egészségét. A projekt fő célja a Csongrád megyei lakosság egészségtudatosságának fejlesztése.

A szűrőbuszok részletes kínálata:

- Anamnézisfelvétel, részletes kérdőív lappangó cukorbetegség kimutatására, testsúly-, testmagasság-, testzsír-mérés, BMI (testtömegindex) meghatározás, végtagkeringés vizsgálata (doppler), vérnyomásmérés. - Ujjbegyből történő vérvétel, vizeletvizsgálat. Vércukor, koleszterin, triglicerid, húgysav, vizelet: vér, feh., fvs, cukor, PH mérése. - A szív működésének elektromos vizsgálata légzésfunkciós vizsgálat, véroxigén-telítettség (szaturáció) mérése. - Hasi szervek (máj, epehólyag, epeutak, lép, hasnyálmirigy, vesék, bélrendszer, kismedencei szervek) vizsgálata. - Nyaki lágyrész (nyirokcsomók), pajzsmirigy, nyálmirigyek, nyaki erek vizsgálata. - Hasi szervek (máj, epehólyag, epe utak, lép, hasnyálmirigy, vesék, bélrendszer, kismedencei szervek) vizsgálata. - Hallásélesség vizsgálata, halláscsökkenés mérése. Hallójárat vizsgálata. - Látásélesség, szemfenék vizsgálata, a szem belnyomásának mérése. - Az alkar csont denzitásának vizsgálata. - Egészségmegőrzés és egészséges életmódra nevelés ösztönzése, egyéni és csoportos elődadások, beszélgetések alkalmával. Diétás tanácsadás. - Előadások a mozgás jótékony hatásairól/a mozgáshiány negatív hatásairól, csoportos gyógytorna és jógafoglalkozások, bemutatók. - Összefoglaló állapotértékelés – egyéni egészségterv.

A road show további állomásai:

Augusztus 28., péntek, Csanytelek

(8-15 óra között)

Augusztus 29., szombat, Felgyő

(8-15 óra között)

Augusztus 30., vasárnap, Tömörkény

(8-15 óra között)

Szeptember 3., csütörtök, Mártély Szeptember 4., péntek, Öttömös Szeptember 5., szombat, Ruzsa Szeptember 6., vasárnap, Zákányszék Szeptember 10., csütörtök, Szikács Szeptember 11., péntek, Eperjes Szeptember 12., szombat, Derekegyház Szeptember 13., vasárnap, Nagytőke Szeptember 24., csütörtök, Székkutas Szeptember 25., péntek, Baks Szeptember 26., szombat, Ópusztaszer Szeptember 27., vasárnap, Balástya A szűréseket 8 és 16 óra között tartják.

egy_lepes_az_egeszsegunkert

Augusztus 24-28. Balástya, Csengele, Deszk, Felgyő, Pusztaszer, Szatymaz, Tiszasziget, Zsombó

Ezen a héten zárul a három hete tartó elterelő közösségfejlesztés program: készségfejlesztő ifjúsági szabadidős programok a kistelepüléseken három héten át egészségfejlesztő, egészségnevelő tartalmak megvalósításával. - az egészséget befolyásoló tényezők megismertetése és annak a felismerése, hogy a választott kedvező magatartás milyen előnnyel jár, míg a kedvezőtlen magatartásnak milyen káros következményei lehetnek az egyén és környezete számára - egészséges életkörülmények és feltételek felvázolása, ösztönzés a tudatos életmód kialakításához - tanulás és tanulási technikák ismertetése - tanulói környezet kialakítása - időgazdálkodás - az étkezés és táplálkozás egészséget befolyásoló szerepe - szenvedélybetegségek elkerülése (dohányzás, drog, alkohol) - szexuális felvilágosítás - testedzés és mozgáskultúra - esetmegbeszélés

Augusztus 25-29. Szegedi Ifjúsági Napok – Szegedi Partfürdő, Kemping és Szabadstrand

Civil Falu: Chill sátor: „Chill” a fesztiválozók éjszakai és hajnali egészségi/pszichés biztonságát támogató szolgáltatás. Mindenki számára nyitott, elsősorban azok számára, akik a szórakozás hevében a mértékletességen túlmutatóan fogyasztanak, vagy esetlegesen kábítószer bódító hatása alatt állnak, és segítségre szorulnak. A sátor ilyen formában, az éjszakai órákban is nyitva állna, polifoamok, babzsákok, ásványvíz, szőlőcukor, segítő szakemberek állnak majd rendelkezésre. Itt megpihenhet segítő kezek és értő, empatikus emberek felügyeletével.

Augusztus 25-29. Szegedi Ifjúsági Napok - Szegedi Partfürdő, Kemping és Szabadstrand

Szegedi Tudományegyetem Felmérések és vizsgálatok: - Bőrgyógyászati Klinika munkatársai allergia és melanoma vizsgálatokat végeznek, -Élettani, Szervezettani és Idegtudományi tanszék munkatársai in Body készülékes vizsgálatokat (testsúly, test zsír és víz tartalom) végeznek -Embertani tanszék kollégái antopometriai vizsgálatokat,(Testméretek: magasság, tömeg, derékkerület, csípőkerület, combkerület, és 5 bőrredő: tricepsz, lapocka, köldök, comb, lábszár) végeznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.