Egészség

Rák ellen küzdő szervezetek aláírták a magyar rákellenes chartát

Rák ellen küzdő szervezetek aláírták a magyar rákellenes chartát

2015. február 4., szerda
Rák ellen küzdő szervezetek aláírták a magyar rákellenes chartát

Magyar rákellenes chartát írt alá öt, a daganatos betegeket képviselő szervezet csütörtökön Budapesten a rákellenes világnapon - tájékoztatta az Egészség Hídja Összefogás Egyesület az MTI-t.

Céljuk, hogy a hatékonyabb érdekérvényesítésért "egyesítve szakmai hitelességüket, komplex tudásbázisukat, emberi erőforrásaikat" felhívják az egészségpolitikáért felelős parlamenti és államigazgatási szervek, valamint a társadalom figyelmét a Magyarországon "minden 14. percben egy emberéletet követelő" rák elleni küzdelem napirenden tartására - olvasható a közleményben. A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány, a Magyar Rákellenes Liga, a Rákbetegek Országos Szövetsége, az Egészség Hídja Összefogás Egyesület és a Magyar Hospice Alapítvány a rákbetegek érdekében minden szakmai befolyását latba veti azért, hogy releváns civil betegszervezetekként vonják be őket a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos egészségpolitikai döntések előkészítésébe és a meghozott jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésébe - írták. Hozzátették: mivel a rákbetegség megfelelő kezelése nem csak pénz, hanem szemlélet kérdése is, kezdeményezik az integratív szemléletű, széles körű onkológiai oktatás és ellátás elterjesztését azért, hogy a betegek és családtagjaik méltó bánásmódot kapjanak az egészségügyben, amelyhez egészségpolitikai, szakmai és társadalmi elköteleződésre és konszenzusra van szükség. A magyar rákellenes charta aláíróinak célja az is, hogy folyamatos médiajelenlétükkel és kampányaikkal felhívják a döntéshozók figyelmét mindazon problémákra, amelyeket a daganatos betegségek egyéni, családi és társadalmi szinten jelentenek. Az elmúlt években széles összefogás alakult ki a rákbetegségek leküzdésére, megalkották a nemdohányzók védelméről szóló jogszabályt, és több szűrési modellprogram indult el - erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt szerdán a rákellenes világnap alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón. Zombor Gábor elmondta, az idei költségvetésben ötmilliárd forint áll rendelkezésre a megelőzést szolgáló szakmai programokra. A rákellenes küzdelem világnapját február 4-én ünneplik annak emlékére, hogy az első rákellenes világkongresszus résztvevői Párizsban 2000. február 4-én írták alá a betegség elleni világméretű összefogásra felszólító dokumentumot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.