Egészség

A legkisebbeket most éri el az influenzavírus

A legkisebbeket most éri el az influenzavírus

2015. február 17., kedd
A legkisebbeket most éri el az influenzavírus
korhaz_varo_rendelo

Ismét leveleket hozott a posta: szegedi olvasóink arról írtak, óvodás korú gyermekeik között hányással és hasmenéssel járó betegség ütötte fel a fejét, e miatt pedig alaposan megfogyatkozott a kis csoportok létszáma. Utánajártunk, kapott-e bejelentést a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és mit tapasztal a gyermekorvos.

"Hozzánk csak akkor érkezik bejelentés, ha rotavírus-, vagy például calicivírus-fertőzés üti fel a fejét. Azt azonban hozzá kell tenni, a kicsi gyerekeknél az influenza is járhat hasmenéssel és hányással" - világosította fel portálunkat

Tombácz Zsuzsanna

megyei tisztifőorvos, megnyugtatva egyúttal az újabb fertőzéstől tartó aggodalmaskodó szülőket. A gyerekek körében még csak most tombol igazán az influenzavírus. Első körben a serdülő korosztály, a fiatal felnőttek estek át a magas lázzal, hidegrázással és légúti betegséggel járó kellemetlenségen, de az elmúlt hetekben az újszülöttől hét éves korig terjedő korcsoport gyerkőcei közül is sokan megfertőződtek. "Minden korosztályban járványos méreteket öltött az influenza, a múlt heti jelentések azt mutatták, hogy meredeken emelkedett a betegszám. Hamarosan lecseng az influenza, tapasztalataink szerint körülbelül 6 hét alatt szokott levonulni a járvány, tehát 1-2 hét múlva reményeink szerint már csökkenni fog a betegszám" - folytatta. "Eleve sok a vírus, ráadásul a tél végi, kora tavaszi időszak fertőzései gyakran járnak hasmenéses, hányásos tünetekkel. Valóban több ilyen betegséggel találkozunk a rendelőben, de ugyanúgy sokan jönnek bárányhimlővel, vagy magas lázzal járó, légúti hurutos megbetegedéssel" - ezt már

Huszár Erika

csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos, házi gyermekorvos tette hozzá. Az, hogy a betegszám emelkedik, hétköznapi dolognak számít ilyenkor, hiszen kimerülnek a vitamintartalékok, legyengül az immunrendszer, a közösségben pedig eleve könnyebben adják át egymásnak a betegséget a gyerekek. A gyermekorvos hozzátette, az enyhe időjárás idén megágyazott a vírusoknak, ezért is tartják makacsul magukat még pár hétig. Megkérdeztük Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Óvodák Igazgatóságát is, hogy az ötven tagóvodát átfogó intézmény kapott-e bejelentést jelentős létszámcsökkenésről.

Rákosné Szilágyi Éva

igazgató elárulta, mintegy 5000 gyerek tartozik hozzájuk, s mivel csak az étkezési rendeléseikből tudnak időről időre összképet alkotni a hiányzókról, ezért nem mondhatják biztosan, hogy a létszámcsökkenés valamilyen járvány eredménye lenne. Korábban az ÁNTSZ-hez érkeztek be napi jelentések az óvodáktól, de ez a statisztikai eljárás öt évvel ezelőtt megszűnt. Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, hogy tömegesen maradnának távol a gyerekek az intézménytől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.