Egészség

Telemedicina: Fotó alapján megmondják, ártalmatlan-e az anyajegy

Telemedicina: Fotó alapján megmondják, ártalmatlan-e az anyajegy

2014. október 1., szerda
Telemedicina: Fotó alapján megmondják, ártalmatlan-e az anyajegy
SZS20140904_kemeny_lajos_telemedicina_002

Nincsen sorban állás, új színteret kaphat az orvos-beteg kommunikáció, ráadásul a klinika leterheltsége is felszabadulhat - ezt remélik a fejlesztők a telefonokra, tabletekre tervezett telemedicina programoktól. Hazánkban először a Szegedi Tudományegyetemen dolgozzák ki a digital health applikációkat, külföldön már bevett gyakorlat.

A telemedicina olyan egészségügyi szolgáltatás, amelynek során a páciens és az orvos nem személyesen tartják a kapcsolatot, hanem valamilyen adatátviteli rendszeren keresztül kommunikálnak. A Szegedi Tudományegyetem másfél éve indított saját kutatás-fejlesztési projektet, amellyel a mobil- és internetes technológiák által támogatott egészségügyi megoldásokra fókuszálnak. Koraszülött-monitorozás kamerával, tüdő- és légzésellenőrzés mobilkészülékkel, magzati szívműködés megfigyelése okostelefonon – néhány a 15-20 betervezett életviteli rendszer közül, amelyek segítségével hatékonyabbá válhat az egészségügyi ellátás. "A bőrgyógyászatban naponta kapunk olyan e-maileket, hogy csak pillantsunk rá a képre és mondjuk meg, ezzel vagy azzal orvosoz kell-e menni. Nálunk ez napi rutin" - pörgette az elektronikus postaláda tartalmát képekben

Kemény Lajos

, az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika intézetvezetője a Tele-Medicina technológiák és kutatások című konferencián. Ha úgy vesszük, már a szegedi kórházban is működik egyfajta "telemedicina", a bőrelváltozásokról, kétes anyajegyekről, szemölcsökről rendre mobiltelefonnal fotózott képek alapján kérik ki a szakemberek véleményét. "Ilyen szelfiket gyakran kapunk. Ha megnézzük a képet kinagyítva, akkor az alapján biztosan meg tudjuk üzenni, hogy a körülötte lévő pirosság valami irritáció" - mutatott rá az egyik fotóra az intézetvezető.

SZS20140904_kemeny_lajos_telemedicina_003

Dánia egy közeli szigetén már évek óta működik a teleorvoslás, a helyi egészségügyi központban nővérek fogadják a pácienseket, akik a kérdéses elváltozásokat egy-egy fotón továbbítják a bőrgyógyász szakemberek felé. A felvétel beérkezik a telemedicina centrumba, majd az orvos megvizsgálva a képeket felállítja a diagnózist. "A szegedi SBO (Sürgősségi Betegellátó Osztály - a szerk.) megnyitásával felmerült az igény egy online szolgáltatás felállítására. Egy real time telemedicina szolgáltatást fogunk felajánlani, hiszen ez megkönnyíti mind az ott dolgozók, mind pedig a mi helyzetünket" - árulta el a jövőre nézve. Hazánkban

Gyulai Rolland

bőrgyógyász-onkológus is próbálkozott hasonlóval. Teledermax névre keresztelt rendszere a dán modellen alapul azzal a különbséggel, hogy itt háziorvosok és bőrgyógyászok regisztrálhatnak a felületre. A háziorvosok ide töltik fel a betegről készült képeket, csatolnak mellé egy rövid anamnézist, majd várnak a szakorvos válaszára. A probléma csak az, hogy Magyarországon a túlzsúfolt rendelők miatt ez nem működik, az orvosoknak nincs idejük arra, hogy fotózzanak, ismertetőt írjanak és felöltsék mindezt.

SZS20140904_kemeny_lajos_telemedicina_001

A bőrgyógyászati és allergológiai klinika vezetője Gyulai terveinél is tovább ment, egy interaktív teledermatológiai központ gondolatát vázolta fel a hallgatóságnak. Elképzelései szerint az igazi áttörést egy olyan centrum jelentené, ahol a beteggel együttműködve lehetne felállítani a diagnózist. A pikkelysömör, az ekcéma, vagy az akné bőrbetegségek esetében a páciens feltöltött minták közül kiválaszthatná azt, amelyik közelebb áll állapotához, a rendszer pedig automatikus választ küldene, benne a megfelelő terápiás javaslattal. Természetesen felmerül a kérdés: fotó alapján meg lehet állapítani, hogy a kérdéses anyajegy ártalmatlan? Kemény Lajos szerint nem, átfogó képet csak a szűrővizsgálatok tudnak adni. Viszont a mérések azt mutatják, az esetek mintegy 70 százalékában a teledermatológiai kép analízisével korrekt diagnózist tudnak mondani a szakemberek, pedig ezeket a fotókat a betegek, javarészt mobiltelefonnal készítik. "Jóindulatú elváltozásoknál viszont van egy kis tévedés: a felmérések szerint klinikailag jelentősnek mondható 10 százalékban nagyon mellé lőttek a doktorok. Úgy gondolom, ez az arány magas. Attól nem félek annyira, hogy fals diagnózist mondunk. Ezek a képek jelezhetnek betegséget, viszont attól, hogy nem gyanakszunk rá az nem jelenti azt, hogy nem beteg az illető" " - zárta gondolatit az egyetemi tanár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.