Egészség

Magyarországon 3 millió embert érint a magasvérnyomás-betegség

Magyarországon 3 millió embert érint a magasvérnyomás-betegség

2014. május 18., vasárnap
Magyarországon 3 millió embert érint a magasvérnyomás-betegség

A magasvérnyomás-betegség Magyarországon több mint 3 millió embert érint, és bár időskorban a leggyakoribb, a megelőzést érdemes már fiatal korban elkezdeni - hívja fel a figyelmet a Magyar Hypertónia Társaság a hipertónia világnap alkalmából.

A társaság szombati közleménye szerint a magas vérnyomás a leggyakoribb időskori betegség, a 75 év felettiek nyolcvan százalékát érinti. Ahhoz, hogy ez az arány csökkenjen, már fiatal középkorban, akár ennél is hamarabb el kellene kezdeni a megelőzést. A betegség gyermekkorban is előfordul, amiben a hajlamosító tényezők mellett szerepet játszik a túlsúlyososság is. Ma Magyarországon a 14-18 évesek legalább 11 százaléka túlsúlyos és elhízott, valamint magas vérnyomásban szenved. A közlemény szerint bizonyítottan magas vérnyomásra hajlamosító tényező a 2500 gramm alatti születési súly. A közlemény kiemeli, hogy a gyermekek esetében a nem gyógyszeres kezelés hangsúlyos, a fizikai aktivitás növelésével, a testsúly csökkentésével és a sófogyasztás visszafogásával a vérnyomás csökkenthető. A Magyar Hipertónia Társaság a sófogyasztás csökkentésével kapcsolatban üdvözli a közétkeztetésre vonatkozó jogszabály megjelenését, amelynek betartása hozzájárul a Magyarországon népbetegségnek tekinthető hipertónia megelőzéséhez. A hipertónia világnapját 2005 óta minden évben május 17-én rendezik meg a Nemzetközi Hipertónia Társaság kezdeményezésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.