Egészség

Kampány indult a hepatitis A vírus terjedésének megállításáért

Kampány indult a hepatitis A vírus terjedésének megállításáért

2014. május 8., csütörtök
Kampány indult a hepatitis A vírus terjedésének megállításáért

Az elmúlt évben meghétszereződött a hepatitis A vírussal fertőzöttek száma Magyarországon, ezért a fertőzés továbbterjedésének megelőzésére országos figyelemfelhívó kampány indult csütörtökön.

"A hepetatitis A egy nagyon könnyen megelőzhető, azonban nagyon gyorsan, járványszerűen terjedő betegség" - hangsúlyozta

Szlávik János

, infektológus, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház osztályvezető főorvosa a kampányindító sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten. Kifejtette, hogy a hepatitis A vírust jellemzően a fejlődő országokba tett utazásokról hozhatják magukkal az emberek, vagy elindulhat a rossz szociális és kifogásolható higiénés környezetben élők köréből is. "Az országban tavaly előforduló 1404 hepatitis megbetegedés közül 1074-et az A vírus okozott. Ezért az Egészségügyi Világszervezet az alacsonyan fertőzöttről közepesen fertőzött országgá minősítette vissza Magyarországot" - tette hozzá. A növekedésért elsősorban a hepatitis A fertőzések felelősek, a hepatitis B és C előfordulása szignifikánsan nem emelkedett. 2013-ban a hepatitis A megbetegedések száma elérte az 1999-es szintet. 2014 március elejéig 197 igazolt hepatitis A esetet regisztráltak, míg a 2008-tól 2012-ig terjedő évek ugyanazen időszakára vonatkoztatott átlagos esetszám ennek csupán egytizede volt. Az orvos kiemelte, hogy a vírus különösen gyorsan terjed olyan közösségekben, mint az iskolák, óvodák, ahol a gyerekek kevésbé figyelnek oda a megfelelő higiéniára, és így rajtuk keresztül akár az egész család is megfertőződhet. A regisztrált hepatitis A vírussal fertőzött betegek többségét kórházba szállítják, és a járványügyi hatóság gondoskodik a beteg családjának és közvetlen környezetében élők védőoltásáról. "A beteg környezetében élők nagyjából 30 százalékos eséllyel ugyancsak megfertőződnek" - mutatott rá. A szakember elmondta, hogy Magyarországon azért is válhatott gyakoribbá a vírus előfordulása, mert bár az 50 évesnél idősebbek nagy része korábban a háborúk és rossz közegészségügyi helyzet miatt átesett a hepatitis A fertőzésen és védetté vált, a fiatalok fogékonyak a betegségre. "Mivel 1999 óta Magyarországon kötelezően oltják a 13 éveseket a hepatitis B vírus ellen, így jelenleg a 29 évesnél idősebbek a legveszélyeztetettebbek, de a 13 évesnél fiatalabbak is fogékonyak lehetnek. Számukra érdemes a kombinált vakcinát választani, amely az A és B típusú májgyulladás ellen egyaránt hosszú távú védelmet biztosít. A hepatitis A elleni védőoltás jelenleg nem szerepel a kötelező védőoltások között" - hangsúlyozta. Közölte: Európa más országaiban is megemelkedett a vírusfertőzések száma. A vírus rendkívül ellenálló, mínusz 20 Celsius-fokon is életképes maradhat és 100 fokon öt percig forralva pusztul csak el. A most indult kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a sárgasággal, lázzal, hasmenéssel, levertséggel járó, kórházi kezelést igénylő fertőzés veszélyeire, és az oltás lehetőségére, amely több mint 30 évre védettséget nyújt a vírussal szemben. A kampány internetes felületen és a közösségi közlekedés helyszínein elhelyezett információs anyagokon keresztül zajlik majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.