Egészség

A nők egészsége, a család egészsége

A nők egészsége, a család egészsége

2014. április 29., kedd
A nők egészsége, a család egészsége
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zárásához érkezett a NÁSFA Egyesület által szervezett FITTOLINA projekt. A szervezet 2013 nyarán csaknem 10 millió forint uniós támogatást nyert a TÁMOP-6.1.2.-11/1-2012-0749 azonosítószámú, „FITTOLINA- Komplex egészségmegőrzési program nők számára” című pályázati programjával. A száz százalékos uniós támogatásból megvalósult program keretében egyebek mellett az egészséges életmódot népszerűsítő klubfoglalkozásokat, egészségnapot, egészségügyi állapotfelmérést tartottak.

A tavaly augusztusban indult projekt elsősorban GYES-en, GYED-en-, illetve a szervezet látókörében lévő nők számára szeretett volna segítséget nyújtani testi-, lelki nehézségeik megoldásában prevenciós-, illetve szemléletfejlesztő programok megvalósításával. A programsorozat rendezvénytípusait célcsoport-specifikusan választották ki, annak figyelembevételével, hogy mely korcsoport, milyen jellegű programmal aktivizálható leginkább. Fő témakör az egészségmegőrzés, táplálkozás, stressz-kezelés, energiaegyensúly megteremtése és megőrzése, a családi életre felkészítés volt. A program 2013 augusztusában kezdődött és mintegy 150 embert sikerült bevonni Szegedről és Királyhegyesről. A projekt keretén belül kiemelten foglalkoztak az egészséges életmóddal, ezen belül is az egészséges táplálkozás témakörével. Ennek érdekében tíz alkalmas klubfoglalkozást tartottunk, ahol dietetikus vezetésével a résztvevők megismerkedhettek például az egészséges ételekkel, hallhattak a gyermekkori elhízásról, a cukorbetegségről, és a különböző allergiákról is. A szűrővizsgálaton résztvevő 30 fő képet kaphatott egészségügyi állapotáról. A vizsgálatok sorában volt belgyógyászati szűrés, testtömeg index meghatározás, testzsír mérés, hasi ultrahang, hallásvizsgálat, bőrgyógyászati vizsgálat, és negyven év felett pedig csontsűrűség vizsgálat. Csoportfoglalkozásaik célja az volt, hogy segítséget nyújtsanak a szülés utáni időszak testi-, lelki nehézségeinek leküzdésében a GYES-en, GYED-en lévő, GYES-ről, GYED-ről visszatérő anyák számára. A foglalkozásokat pszichológus és családterapeuta végzettségű szakemberek vezették.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Kincsünk az egészség!” címmel szerveztük meg egészségnapjukat a Királyhegyesen. A hétvégi színes programon több mint félszázan vettek részt. A kilátogatók egyebek mellett a mindennapokban előforduló otthoni balesetek kezeléséről hallhattak előadást, emellett itt is volt egészségügyi állapotfelmérés. A résztvevők a nap folyamán különböző sporttevékenységeket próbálhattak ki, a gyerekek rajzversenyen örökítették meg „Boldogságunk forrásait”. A családok játékos vetélkedőn mérhették össze tudásukat, és Anyák napi kézműves foglalkozást is tartottak. "Házitündér" tréningjükön szintén a királyhegyesi nők életét szerettük volna megkönnyíteni. A hatalkalmas program során az elsősegélynyújtás mellett, például a takarékos kiskert kialakítását, a környezettudatos háztartás-vezetést, és a háztartási hulladékok hasznosítását érintették. Fészekrakó klub néven laikus önsegítő csoportjuk mintegy húsz alkalommal találkozott. A csoport maga alakított az alkalmak témáit, elsősorban a családdá alakulás, családtervezés, gyerekvállalás, témái köré szerveződtek az alkalmak. Egészséges táplálkozáshoz kapcsolódóan a résztvevők az egészséges étrend minőségi és mennyiségi összetételéről hallhattak előadást. A projekthez kapcsolódóan az egyesület elkészítette az egészségtervét, melyben meghatározta a szervezet egészségfejlesztéshez kapcsolódó rövid- és hosszú távú céljait és cselekvési tervét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.