Egészség

Szócska: egyes népegészségügyi mutatókban élen vagyunk

Szócska: egyes népegészségügyi mutatókban élen vagyunk

2013. május 31., péntek
Szócska: egyes népegészségügyi mutatókban élen vagyunk

Egyes népegészségügyi mutatókban, így a szinte teljes körű oltási programban, valamint a fertőző betegségek ellenőrzésének eredményességében a nemzetközi élmezőnyben van Magyarország - mondta az egészségügyért felelős államtitkár pénteken Szolnokon.

A Magyarország jobban teljesít című Fidesz-rendezvénysorozat eseményén

Szócska Miklós

arról is beszélt, hogy olyan, korábban kevésbé eredményes területen, mint a nem fertőző betegségek, az elmúlt három évben jó néhány intézkedést hoztak azok visszaszorítására. Az államtitkár ennek kapcsán felidézte: betiltották a zárt közösségi terekben a dohányzást, megjelölték a magas só- vagy hozzáadott cukortartalom miatt egészségre káros élelmiszereket, és megemelték az alkohol- és dohánytermékek jövedéki adóját. Ezektől az intézkedésektől közép- és hosszú távon várható siker, így például az, hogy a dohányzás szigorításával, az arról való leszokást elősegítő programok beindításával csökken a tüdőtumoros betegek száma - jegyezte meg. Szócska Miklós szólt arról is, hogy a lakosság egészségi állapotának javítására nemzeti szűrőprogram indul az embereket leginkább fenyegető daganatos betegségek kimutatására: a nőknél a méhnyak-szűrés, míg a férfiak esetében a vastagbélvizsgálat. Az egészségügyért felelős államtitkár a hazai kórházakról elmondta, hogy "rendkívül kemény intézkedéseket" kellett hozni a felhalmozódott 285 milliárd forintnyi adósság csökkentésére. Ezek egyikeként 44 intézmény esetében előírták a központosított közbeszerzést, 29 százalékos megtakarítást érve el.

Bene Ildikó

, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának alelnöke, a szolnoki Hetényi Géza Kórház főigazgatója elmondta: a megyében jelenleg 6,6 milliárd forintot fordítanak különböző egészségügyi beruházásokra, programokra. A tervek szerint további 7 milliárd forint várható a tervezett fejlesztésekre, például Szolnokon az új diagnosztikai tömb létrehozására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.