Egészség

Így készüljünk a gyermekvállalásra: terhességi teszt, támadó vírusok

Így készüljünk a gyermekvállalásra: terhességi teszt, támadó vírusok

2013. február 6., szerda
Így készüljünk a gyermekvállalásra: terhességi teszt, támadó vírusok

Baba-mama-sorozat, 3. rész

Sorozatunkkal a gyermekvállalást tervező, vagy éppen már gyermeket váró szülőknek szeretnénk egy kis útmutatást nyújtani, a terhességgel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket vesszük sorra. Legújabb írásunk azzal foglalkozik, mik az első teendők, miután megtudtuk: kismamák, illetve kispapák lettünk.

Sorozatunk első részében

a terhesség előtt-alatt szedett vitaminokról

szóltunk, majd arról,

mekkora időtartam alatt normális a fogantatás bekövetkezése

.

Jelek és következmények

Ha késik a menzesz, egy-két napos kimaradást tapasztal az illető, akkor érdemes megcsinálni a terhességi tesztet a reggeli első vizeletből, ugyanis ebben legmagasabb a HCG, azaz a terhességi hormon. Szinte mindegy, melyik tesztet választjuk a patikában, elenyésző a köztük levő különbség – magyarázta portálunknak szakértőnk,

Fekete Zoltán

szülész, nőgyógyász, urológus szakorvos, a szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi tanársegédje. Ha a teszt pozitív, általában a nők rögtön elrohannak a kezelőorvosukhoz, pedig nyugodtan lehet várni egy-másfél hetet, ugyanis az ultrahang leghamarabb négyhetes terhességet mutat ki. Vagyis 8-10 napos vérzéskimaradás után érdemes felkeresni nőgyógyászunkat – tanácsolja Fekete Zoltán. Hozzátette: természetesen kivétel itt is van, ha például alhasi fájdalom, görcs vagy egyéb panasz lép fel, azonnal forduljunk szakemberhez. Mikor igazolódott a terhesség, érdemes elkezdeni bármelyik terheseknek ajánlott vitaminkészítményt, és ami a legfontosabb, a folsavpótlást is, erről

előző írásunkban

olvashatnak.

Nem betegség

Ahogy mondani szokás, a terhesség nem betegség, hanem állapot – alapvetően ugyanazt az életet élheti tovább a kismama, mint korábban, amennyiben teljesen egészséges terhességről van szó, azaz nem volt korábban semmilyen terhelő kórelőzmény (anamnézis), például vetélés – folytatta a nőgyógyász. Azaz kivételt jelent természetesen, ha van valamilyen ismert betegsége az édesanyának, vagy – mint már említettük – panaszos volt a megelőző terhessége (például folyamatos vérzéssel járt stb.). A terhesgondozás éppen azt célozza, hogy irányt mutasson az ilyen kismamáknak is. Általában nem szükséges természetesen a munkahely feladása sem, bár kivételek itt is vannak, például egy élsportolónak bizonyára lassítania kell, vagy időlegesen feladni munkáját. Egészséges terhesség esetén nem jelent gondot az utazás sem, egyedül a repülő tilos – a légitársaságok erre általában ügyelnek is. Ennek oka, hogy a repülőn tapasztalható légnyomásváltozás károsan hathat a magzatra, például idő előtt megindulhat a szülés.

Influenza – a kismamának nem ajánlott az oltás

Ha kisgyerekek között dolgozik a leendő anyuka, jó lesz vigyázni, ajánlott kerülni a vírusos fertőzéseket, például a himlőjárványokat. Hozzá kell persze tenni, hogy ha a kismama korábban már átesett az éppen dúló himlőfajtán, akkor veszélytelen mind rá, mind magzatára az a fertőzés. Elsősorban a magas láz miatt lehet veszélyes az influenza is – tudtuk meg Fekete Zoltántól. Ugyanakkor az orvos azt is hangsúlyozta: aktív immunizálást nem végzünk terhesség alatt! „Azt szoktuk javasolni, hogy a családban mindenki más oltassa be magát, a kismama pedig kerülje azokat a közegeket, ahol fertőzésveszély áll fenn, így például a zsúfolt buszokat” – fűzte hozzá a szakember. Ha már bármilyen fertőzés kialakult, akkor mindenekelőtt megfelelő folyadék- és vitaminbevitel ajánlott. Láz csillapítására paracetamol-készítményeket javasol a nőgyógyász. Azt is elmondta, az antibiotikumos kezelést csak akkor szokták javasolni, ha valamilyen szövődményes felső légúti fertőzés alakul ki – annál is inkább, hiszen az antibiotikumok a vírusokra nem hatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.