Párizsi sertésszelet okozhatta a szegedi szalmonellát


Nem kellett bezárni a konyhát, a hatóság nyomonkövetési vizsgálatot rendelt el
Feltételezhetően egy párizsi sertésszelet lehetett az okozója az idei nyár első szalmonella fertőzésének Csongrád megyében. Mint ismeretes, szülői bejelentés alapján rendelt el vizsgálatot a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal Megyei Hatósága azon a konyhán, ahonnan a megbetegedést okozó ételek származtak.
Június 22-én, pénteken érkezett az a szülői panaszbejelentés a területileg illetékes népegészségügyi intézethez, amely szerint a szegedi Madách Imre Általános Iskola nyelvi táborában résztvevő gyerekek többen megbetegedtek és hasonló (magas lázzal, hányással, hasmenéssel együtt járó) tünetekkel rendelkeznek - tájékoztatta portálunkat a Csongrád Megyei Kormányhivatal közleményében. A megbetegedések száma a következő napokban is nőtt azok között a gyerekek között, akik a táborban voltak. A Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv mind a táborban, mind az ételt szállító domaszéki „A nagyi kifőzdéje” nevű konyhán a bejelentés napján ellenőrzést tartott. A megbetegedetteknél elvégzett laborvizsgálatok alapján hétfőtől a mai napig 6 főnél sikerült a Salmonella enteritidis-t kimutatni. Hasonló tüneteket észleltek az EKO Park magánbölcsődéjénél is hétfőn a délelőtti órákban. A vezető elmondása szerint a magánbölcsődébe is „A nagyi kifőzde” biztosította az ételt. Onnan nyolc gyermeket érintő megbetegedésről van információ. A tünetek hasonlóak, lázas állapot, hányás, hasmenés, elesettség. A kivizsgálás itt még folyamatban van. A NSZSZ kistérségi intézete és NÉBIH illetékes munkatársai hétfőn délelőtt a domaszéki főzőkonyhán közös ellenőrzést tartottak. A népegészségügy hatáskörébe tartozó jogszabályok alapján közegészségügyi hiányosságot nem tapasztaltak. Az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai sem tapasztaltak kirívó szabálytalanságot: a hűtőtárolás megfelelő volt, az ételkészítéshez felhasznált alapanyagok gyárilag csomagoltak és jelöltek voltak, származásukat számlákkal és szállítólevelekkel igazolták. A dolgozók érvényes egészségügyi könyvvel rendelkeztek. A múlt heti étlapok áttekintése után elrendelték az egységben található sertéshúsok és tojás nyomon követési vizsgálatát, és a származást igazoló dokumentumok vizsgálatát, mivel az ételfertőzés egyik okozója a gyanú szerint a június 18-án készült párizsi sertés szelet lehetett. Az akkor felhasznált alapanyagból a vizsgálatkor már nem volt mintavételre lehetőség, ezért rendelték el a nyomon követést. Ez azt jelenti, hogy a húst és a tojást beszállító cégnél is ellenőrzést fognak tartani. Ezen kívül szigorított fertőtlenítésre kötelezték az üzemeltetőt. A Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika Fertőző osztályjának főorvosa a mai napon jelentette a szegedi népegészségügyi intézetnek, hogy az elmúlt héten (szerdától) 7 gyermek került enterális tünetekkel felvételre: 2 fő Madách iskolai, 1 fő bölcsődés, 4 gyermek esetében még tájékozódnak a fertőzés okairól. A jelenleg 6 fő Salmonella enteritidis pozitív gyermeken kívül 13 fő Madách iskolai gyermeknek volt klinikai tünete. A „Pöttömőrző” családi napköziben 4 fő gyermeket gondoztak, mind a 4 fő beteg lett. Ők is a „Nagyi Kifőzde”- ből ettek. Felkerestük a
is, portálunknak azonban nem kívántak nyilatkozni az ügyről.