Egészség

Mesékkel gyógyítottak a radnótisok + FOTÓK

Mesékkel gyógyítottak a radnótisok + FOTÓK

2012. május 9., szerda
Mesékkel gyógyítottak a radnótisok + FOTÓK

Az egyik kereskedelmi és hitelbank 2004-ben kezdte el Gyógyvarázs programját, amelynek keretében eleinte kizárólag pénzbeli támogatást nyújtottak - mintegy 400 millió forintot - különböző gyermekgyógyászattal foglalkozó intézményeknek.

Most a bank felkérésére a Radnóti Gimnázium diákjai a Gyermekgyógyászati Klinikára látogattak, ahol meseolvasással szórakoztatták a kis betegeket, tették színesebbé, vidámabbá a napjukat. A pénzintézet mintegy 4 éve egyéb rendezvényeket is szervez, bábelőadásokat, felolvasásokat a gyermekkórházak pácienseinek.

Bajkó Attila

, a bank lakossági fiókcsoport vezetője elmondta, a Meseolvasó kisdoktorok címmel meghirdetett programjukkal a fiatalokat társadalmi felelősségvállalásra is szeretnék nevelni.

Bittera István

, a gyermekklinika B részlegének vezetője örül minden ilyen és ehhez hasonló kezdeményezésnek. Anyagiak vonatkozásában az egészségügyben nincs az a határ, ami elég lenne. A doktor úr a barátság jeleként értékeli a bank kezdeményezését, segítségét, amire mindig nagy szüksége van a betegeknek. A gimnázium diákjainak többsége orvosnak készül, s csak reménykedni lehet abban, mire ők doktorok lesznek, addig az egészségügy finanszírozása is megoldódik.

A klinika minden igyekezetet és segítőkészséget örömmel fogad. A mai mostoha körülmények közepette minden forintnak, irántuk megnyilvánuló jó szándéknak örülnek. A kiszolgáltatott helyzetben lévő, jobbára félő, sírdogáló gyereknek egy jó szó, empátiakészség, szeretetteljes közeledés a túlterhelt egészségügyi személyzet mellett nagy segítséget jelent. A klinika vezetője azt is el tudná képzelni, hogy a középiskolások a jövőben egy-egy tanórát itt töltenének el a beteg gyerekek vagy akár fölnőttek között, nekik is biztos jól esne ez a figyelmesség. Második és harmadik évfolyamról jöttek diákok a klinikára, tudtuk meg tanáruktól, Plugor Magortól. A gimnáziumban van biológia, biokémiai tagozat, többen erre a pályára készülnek, vagy orvosnak, így a diákok számára ez a mai felolvasás egyfajta szakmai tapasztalat is egyúttal. A Gyógyvarázs program keretében először vannak itt, a meseolvasásra most 14-en jöttek el. Azt a tájékoztatást kapták, hogy több korosztályból lesznek páciensek: az egészen piciktől akár a kamaszokig. Nehéz feladat ilyen vegyes életkorú közösségnek megtalálni a legmegfelelőbb mesét, hangot és előadásmódot. Az első alkalom közös felolvasással telt, de a tanár úr úgy tudja, lesz folytatás, és személyre szabottan, a gyerekágyak mellé is mennek majd a gimnazisták. Akkor nyilván könnyebb lesz egy-egy gyereknek kiválasztani a legmegfelelőbb mesét. A felolvasás jól sikerült, a megilletődött csöppségek feszülten figyeltek, az eleinte lámpalázas, majd később egyre felszabadultabban olvasó gimnazisták pedig szemmel láthatóan élvezték a meseterapeuta szerepét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.