Egészség

Folytatódik a vásárhelyi lányok HPV-oltása

Folytatódik a vásárhelyi lányok HPV-oltása

2012. május 2., szerda
Folytatódik a vásárhelyi lányok HPV-oltása

Csütörtöktől az ötödik osztályos leánygyermekek védőoltásával folytatódik az Egészséges Vásárhely Program (EVP) méhnyakrák elleni programja.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2008 őszétől biztosítja minden vásárhelyi illetőségű leánygyermek számára alanyi jogon méhnyakrák elleni védőoltást. Az azóta eltelt időszakban összesen 815 leány kapta meg – vagy kapja jelenleg is – a védőoltást, ami azt jelenti, hogy a vásárhelyi leányok átoltottsági aránya 82%-os. Idén várhatóan 184 ötödik osztályos leány részesül ingyenes védőoltásban. A védőoltás azért is fontos, mert Magyarországon mintegy 1000-1200 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak évente, és a betegek közel fele, mintegy 500 nő bele is hal a súlyos kórba. Ez azt jelenti, hogy hazánkban hetente 10 nő hal meg méhnyakrákban. Ez a szám különösen annak fényében magas, hogy a méhnyakrák ma már viszonylag hatékonyan kezelhető, ha idejében felfedezik, emellett a méhnyakrákot okozó humán papillomavírus elleni oltás igen nagyfokú védelmet nyújt a betegséggel szemben: becslések szerint a hatékony oltás és a rendszeres szűrés együtt 94 százalékkal képes csökkenteni a méhnyakrák kialakulásának kockázatát. Az EVP méhnyakrák elleni programja azt követően folytatódhat, hogy a támogatást nyert a Magyar Vöröskereszt „Tegyünk együtt a méhnyakrák ellen” pályázatán – az önkormányzat korábban is tervezte, hogy meghosszabbítja a programot, és a fiatalabb korosztályok számára is ingyenesen elérhetővé teszi a HPV elleni védőoltást. Így a Magyar Vöröskereszt pályázati kiírása épp egybeesett az önkormányzat céljaival A Magyar Vöröskereszt összesen 44 leány oltóanyagának árát fedezni, ugyanakkor az önkormányzatnak a teljes korosztály átoltását vállalja. Mindez pedig azt is jelenti, hogy a támogatásnak köszönhetően az EVP eredetileg ötévesre tervezett programja egy évvel tovább tarthat, tehát immár hat évfolyam kaphat lehetőséget az ingyenes védőoltásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.