Egészség

Milliárdokat költenek a fogászati turisták Magyarországon

Milliárdokat költenek a fogászati turisták Magyarországon

2012. március 22., csütörtök
Milliárdokat költenek a fogászati turisták Magyarországon

Tavaly mintegy 70 ezer fogászati beteg érkezett Magyarországra Nyugat-Európából, legtöbben Nagy-Britanniából, Németországból, Olaszországból és Franciaországból, az őket ellátó rendelők éves forgalma elérte a 65-70 milliárd forintot - írta a Napi Gazdaság csütörtökön.

A hazai 1200-1400 fogászati praxis negyede-harmada érdekelt a külföldiek kiszolgálásában, ezek összesen mintegy 4 ezer főt foglalkoztatnak (a magyar betegekkel további 10 ezer dolgozó foglalkozik), egy részük tavaly az előző évhez képest megkétszerezte, megháromszorozta forgalmát - írta a lap.

Szűcs László

, az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. (OTI) elnök-vezérigazgatója elmondta: az orvosi szolgáltatások ellenértékéhez további 13-16 milliárd forint forgalom járul, a kapcsolódó iparágakban lecsapódó összegek, adók és járulékok formájában évente több mint 15 milliárd forintot fizet be az ágazat a költségvetésbe. A lap összeállítása szerint a hazai fogászatok összesített piaci részesedése Európában megközelíti a 40 százalékot. A nyugati betegek az OTI kutatásai szerint akkor jönnek ide kezeltetni magukat, ha legalább 2500 eurót megtakaríthatnak, átlagköltésük pedig fejenként 4500 euró (1,3 millió forint). Az ágazat hajtóereje az implantátum-beültetés, a nagyobb fogpótlási munkák; a külföldiek 90 százaléka ezért érkezik Magyarországra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.