Vitamin, helyes étrend, csodabogyók? – Az immunrendszer titkai!



Az influenzás időszak megmutatja, milyen állapotban van az immunrendszerünk. Vitaminkúrával, csodabogyókkal, vagy egyszerűen csak mézes teával gyúrjunk a nátha ellen?
Nem lehet egy általános dolgot mondani, ami önmagában elegendő az immunrendszer karbantartásához – mondta el portálunknak
Gáspár Róbert
, a Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet oktatója, a szegedi Gyógyszerésztudományi Kar dékánhelyettese. Szükség van vitaminokra, és ma már tudjuk, hogy nemcsak a C-nek, hanem a B-vitaminoknak is kulcsszerep jut a szervezetben, sőt, legújabban a D-vitamin immunerősítő szerepét is hangsúlyozzák. Szintén igaz a gyakran hallott bélbaktériumok, az úgynevezett probiotikumok kedvező hatása, hiszen ezek helyes működése segíti az immunrendszer folyamatait, jóllehet nem képezik részét annak. Már csecsemőkortól elengedhetetlen az egészséges bélflóra, mert ez segíti az immunrendszer megfelelő kifejlődését. Ha valakinek a bélflórája gyengül, könnyebben lesz beteg, allergiás, ekcémás problémái jelentkezhetnek.
VitA-B-C
C-vitamin főként a citrusfélékben fordul elő nagy mennyiségben, vagyis narancsban, citromban, de sok van a kiwiben vagy a csipkebogyóban is, melynek esetében meg kell áztatnia a teát, hogy ne bomoljon el a hőre a vitamin. B1- és B2-vitaminok elsősorban gabonafélékben, élesztőben találhatók, ebből a szempontból előnyös a teljes kiőrlésű kenyerek fogyasztása. B6-vitamin nagy mennyiségben fordul elő banánban. A B12-t mikroorganizmusok állítják elő, ezért leginkább joghurtban található meg. A D-vitamin a napsugárzás hatására keletkezik a szervezetben, leegyszerűsítve: egy napsütéses napon ha valaki meztelenül egy percet eltölt a szabadban, megvan a napi D-vitaminmennyisége. A D-vitamin fedezésére kiváló a tőkehalmáj is. Az A-vitamin, pontosabban előanyaga, a karotin a sötétzöld levelű zöldségfélében (spenót, sóska), valamint a sárga színű növényekben (sárgarépa, mangó, piros és narancssárga paprika, sárgabarack) található. Az E-vitamin forrásai az olajos magvak, sok szempontból egészséges, ha naponta megeszünk belőlük egy marékkal: mogyorót, diót, vagy tökmagot. A tejtermékekben is megtaláljuk az A-, B- és E-vitaminokat. Mindezek fokozzák az immunsejtek működését.12 Rolls-Royce-szal, avagy vitamin helyett kiegyensúlyozott táplálkozás
Nagyon fontos az életvitel – hívja fel a figyelmet Gáspár Róbert –, a helyes, rostdús, elsősorban növényi eredetű táplálék, amely önmagában is tartalmazza a szükséges vitaminokat és nyomelemeket. Vagyis nem feltétlenül kell magunkat vitaminokkal tömni, ha rendesen étkezünk. Az persze igaz, hogy ma már a zöldségek, gyümölcsök vitamintartalma nem olyan magas, mint régen volt, de még mindig bőven elég ahhoz, hogy fedezze a szükségleteinket. Úgy is mondhatnánk, ha 20 éve volt 20 Rolls-Royce a garázsban, most viszont már csak 12, akkor még mindig nagyon jól állunk… – magyarázta a docens. Egyébként tévedés az, hogy a régi magyar étrend a zsíros húsételeket részesítette előnyben, eleink inkább kásafogyasztók voltak, egy héten egyszer-kétszer ettek húst.
Víz, kézmosás, alvás
Az evés után az ivásról: kiemelt jelentősége van a megfelelő folyadékfogyasztásnak – ami elsősorban vízivást jelent! Ha ugyanis nincs megfelelő mennyiségű keringő vér, akkor annak „sűrűsége” az immunsejtek mozgását is gátolja. Nagyon fontos a higiénia, ami nem azt jelenti, hogy mindent fertőtleníteni kell, hanem például azt, hogy nem maradhat el az étkezés előtti kézmosás. Talán nem gondolnánk, de fontos az immunrendszernek a fizikai aktivitás, a testmozgás, és ami még ennél is lényegesebb: a pihenés – emelte ki Gáspár Róbert. Minél kimerültebb az ember, annál gyengébben működik az immunrendszere. A kialvatlanság, a krónikus kimerültségi szindróma szinte garancia a fertőző betegségek elkapására.