Egészség

Az egészségügyi béremelésből kimaradnak a pályakezdő szakdolgozók

Az egészségügyi béremelésből kimaradnak a pályakezdő szakdolgozók

2012. március 24., szombat
Az egészségügyi béremelésből kimaradnak a pályakezdő szakdolgozók

Vannak olyan egészségügyi szakdolgozók, akik mindössze bruttó ezer-háromezer forint közötti emelésre számíthatnak, azok pedig, akik három évnél rövidebb ideje dolgoznak az ágazatban, kimaradnak az egészségügyi béremelésből - írta a Magyar Nemzet szombaton, az egészségügyi államtitkárság által a szakmai szervezeteknek elküldött dokumentumra hivatkozva.

Balogh Zoltán

, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke a lapnak elmondta, hogy a pályakezdők azért maradtak ki a béremelésből, mert rendkívül kevés volt a forrás: ugyanannyi - 15 milliárd forint - jutott 70 ezer szakdolgozóra, mint 17500 orvosra. Megjegyezte: míg a nem orvos végzettségű diplomások egy része - a pszichológusok, vegyészek, kémikusok, biológusok - az orvosoknak járó emelés felét, addig az egyetemet, főiskolát végzett szakdolgozók jelentős része csak a töredékét kapta. A MESZK elnöke szerint ez ellentmond annak az eredeti elképzelésnek, hogy a pluszjuttatás mértéke vegye figyelembe a pályán eltöltött időt és a képzettséget is. A szervezet észrevételeit eljuttatta az Országgyűlés egészségügyi bizottságához és a szaktárcához, utóbbival már hétfőn tárgyalóasztalhoz ülnek - írta a Magyar Nemzet. A Magyar Ápolási Egyesület elnöke, Bugarszki Miklós a lapnak elmondta: szükségtelennek, aránytalannak és megalázónak tartják az orvosoknak, illetve a szakdolgozóknak járó fizetésemelés közötti különbségtételt, ezért azt kérik az Országgyűléstől, hogy a béremelésre rendelkezésre álló 30,5 milliárd forintos forrást egységesen osszák szét a bértábla szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.