Egészség

Nyakunkon az influenzaszezon - még nem késő oltást kérni

Nyakunkon az influenzaszezon - még nem késő oltást kérni

2012. január 18., szerda
Nyakunkon az influenzaszezon - még nem késő oltást kérni

Az enyhe novemberi-decemberi időszak kedvezett az influenzának. Európa több országában felütötte már a fejét a megbetegedés, Magyarországon egyelőre csak elszigetelt eseteket jelentettek. Szakértők szerint idén valószínűleg a hagyományos influenzavírus dominál majd, a H1N1 visszaszorulhat.

Az év kezdetével menetrendszerűen érkezik az influenzavírus is. Olaszországban és Svédországban regionális, míg Hollandiában, Norvégiában és Spanyolországban helyi járványok alakultak ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ felmérése szerint. Több másik országban - köztük hazánkban is - eddig csak elszigetelt esetekről érkeztek jelentések, azonban hétről hétre többen jelentkeznek az orvosnál a vírusra utaló tünetekkel. Az enyhe téli időjárás kedvezett a betegség terjedésének, ráadásul ilyenkor az ember hajlamos szellősebben öltözködni, ami könnyen vezethet megfázáshoz.

Nyugat felől érkezik a vírus

"Eddig valóban elég enyhe volt a tél, ami kedvező az influenzavírus terjedésének is. Ahogy értesültem, a nyugati országrészben máris megkétszereződött a megbetegedések száma, járványos előfordulásról azonban még onnan sem kaptunk híreket" - árulta el portálunknak

Tombácz Zsuzsanna

Csongrád megyei tiszti főorvos, kiemelve: a betegség már a megyében is jelen van. "Szegeden eddig körülbelül 14-15 influenzás megbetegedésről érkezett hír, mivel azonban csak az orvosok húsz százaléka van kijelölve figyelőszolgálatba, a maradék nem küld jelentést, így a valós érték négyszer-ötször ekkora. Ez a szám még elég kevés, nyugat felől azonban folyamatosan érkezik a megbetegedés" - tette hozzá.

A tavalyi év forgatókönyvét figyelembe véve már beleléptünk az influenzaszezonba. "Megyénként és országos szinten február elejére már közepes aktivitású járvány volt tavaly. Körülbelül ilyen tájban jelentek meg az első megbetegedések, és két-három hét elég volt, hogy járványos szintre emelkedjen" - emlékezett vissza a szakember, aki szerint még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni az influenza mértékéről, hiszen az időjárás még nagyban befolyásolhatja a vírus terjedését. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egyébként járványos előfordulásról akkor beszélhetünk, ha egy területen 100 000 lakosból a megbetegedések száma eléri a 150 főt. Az ECDC adatai szerint Európa területén a megbetegedéseket okozó vírustörzsek közül eddig az influenza A(H3N2) vírus domináns, de kisebb mértékben az A(H1N1) vírus is jelen van. "A déli féltekén már lezajlott a járvány - hiszen amikor nálunk nyár van, náluk akkor tombol az influenza -, az ott előforduló megbetegedésekből következtetni lehet arra is, hogy ránk mi fog majd várni. Én úgy tudom, hogy már inkább a H3N2, vagyis a hagyományos, szezonális influenzavírus dominál ismét. Az új típusú influenza, a H1N1 is jelen volt, de már jóval alacsonyabb számban, mint az azt megelőző évben megfigyelték" - tájékoztatott a doktornő.

Nem késő még oltást kérni

Legbiztosabb védelmet a vírus ellen továbbra is a védőoltás jelenthet. Az ingyenes oltóanyagok már október elején kikerültek a háziorvosokhoz, illetve vényre már a gyógyszertárakban is ki lehetett váltani. "A térítésmentes védőoltást a krónikus betegeknek, egészségügyi dolgozóknak, a szociális otthonok lakóinak, valamint a várandós kismamáknak osztottuk ki. A háziorvosok egész november és december alatt oltottak, így sok ember már védve van a betegségtől. Az emberek nagy része azonban még kivár, és majd a hírekben hallottak alapján hozza meg a döntését az injekció beadásáról. Nem késő még oltást kérni, mivel nagyjából tíz nap alatt kialakul a védettség, a járvány elterjedésétől pedig olyan két-három hétre lehetünk" - emelte ki a megyei tiszti főorvos. A védőoltás mellett számos egyéb dologgal is védekezhetünk a megbetegedés ellen. Fontos a lakás rendszeres szellőztetése, és hogy sokat tartózkodjunk a friss levegőn. Érdemes ilyenkor kerülni a nagyobb tömegeket, hiszen így a matematikai esélyét is lecsökkenthetjük az influenzával való találkozásnak. Vitamintablettákkal, gyümölcsökkel erősíthetjük fel immunrendszerünket, hogy ha mégis ágynak döntene minket a betegség, minél gyorsabban talpra állhassunk belőle.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.