Egészség

Az elmúlt év utolsó hetében kevesebb influenzaszerű megbetegedés volt

Az elmúlt év utolsó hetében kevesebb influenzaszerű megbetegedés volt

2012. január 5., csütörtök
Az elmúlt év utolsó hetében kevesebb influenzaszerű megbetegedés volt

Az év utolsó hetében - a szabadságolások és a tanítási szünet miatt - az előző évekhez hasonlóan csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma - tájékoztatta az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) az MTI-t.

A járványügyi helyzetről szóló legfrissebb jelentés szerint nagyjából harmadannyi, összesen 3300 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel 2011. december 26. és 2012. január 1. között, mint a megelőző héten. Az OEK-hez beküldött minták közül egyben sem mutatták ki az influenza vírust, de még influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról sem érkezett jelentés a múlt év utolsó hetében. Az 52. héten az ország egy közigazgatási területén emelkedett, tizenkilenc területén csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága a megelőző héthez képest. A 100 000 lakosra jutó, orvoshoz forduló betegek száma Nógrád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében volt a legalacsonyabb, Pest és Vas megyében, valamint a fővárosban a legmagasabb. Az orvoshoz fordulók életkorának megoszlása szerint a múlt héten a betegek csaknem 12 százaléka volt 14 éven aluli gyermek, több mint 14 százalékuk 60 éven felüli. A betegek mintegy 38 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt, több mint 35 százalékuk a 35-59 évesek korcsoportjából került ki. Az Országos Epidemiológiai Központ összesítéséből az is kiderül, hogy az előző influenzaszezonhoz képest az ország valamennyi területén mintegy 10-20 százalékkal magasabb az ingyenes oltóanyagok felhasználása. A 2011/12. évi szezonra kiadott térítésmentes influenza oltóanyagból december 9-ig az ország területeire eljuttatott 1 millió 250 ezer Fluval AB oltóanyag csaknem 64 százalékát használták fel. Három megyében, Fejér, Somogy és Veszprém megyében, a kiadott vakcina már több mint 80 százalékát megkapták a térítésmentes védőoltásra jogosult veszélyeztetettek. Az OEK jelentése szerint "a terület oltóanyag felhasználásában az előző évben tapasztalt nagy különbségek csökkentek, 55 és 85 százalék között változott a területenként felhasznált oltóanyag aránya". Szintén "lényegesen kedvezőbb" a három év alatti rizikócsoportba tartozó kisgyermekek oltottsága. A megyei népegészségügyi szervekhez kiszállított ötezer adag oltóanyag több mint felét, összesen 54 százalékát használták fel az első összesítő jelentés időpontjáig, december 9-ig. Az OEK-nek a receptre kiválható, vagy oltópontokon megkapható oltások mennyiségéről nincsenek adatai, az epidemiológiai központ oltóanyaghiányról nem tud - tették hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.