Egészség

Közel négymillió forintot gyűjtöttek a kórház számára a szegediek

Közel négymillió forintot gyűjtöttek a kórház számára a szegediek

2011. szeptember 26., hétfő
Közel négymillió forintot gyűjtöttek a kórház számára a szegediek

A Szegedi Tudományegyetem számára gyűjtöttek a szegediek szeptember 24-én, szombaton a Richter Gedeon gyógyszercég által szervezett Egészségváros programsorozat idei utolsó állomásán. A résztvevők ingyenes szűrővizsgálatok elvégeztetésével, tanácsadások, előadások meghallgatásával növelték a Richter által a kórház számára felajánlott összeget, a nap végén így összesen 3 905 600 forinttal gazdagodott az intézmény, ami majdnem duplája a felajánlott összegnek.

Az idejekorán felismert tünetek segítségével a betegségek megelőzhetőek vagy eredményesen kezelhetőek. Ebben segített a Richter Egészségváros Program azoknak, akik szeptember 24-én ellátogattak Szegedre, a Széchenyi térre. A szegedi lakosok részvétele kiemelkedő volt: közel háromezer ember fordult meg a nap folyamán a Richter által szervezett rendezvényen. A változatos táncprodukciók és szűrővizsgálatok mellett az Egészségvárosba ellátogatóknak lehetőségük nyílt meghallgatni szakemberek előadásait sokakat érintő betegségekkel kapcsolatban, valamint személyre szabott javaslatokat kaphattak a szakorvosoktól a tanácsadó sátrakban. A szegedi lakosok érdeklődése nemcsak az előadások és a tanácsadások iránt volt magas, 400-an próbálták ki a BMI-t, testzsírt, magasságot és testsúlyt mérő gépet is a Richter referenciapatikákat bemutató sátorban.

Sok volt a magas vérnyomás

Az Egészségváros szegedi állomásán közel 300-an a koleszterinszintjükre és több mint 400-an a vérnyomásukra voltak kíváncsiak. Ez a két vizsgálat különös jelentőséggel bír hazánkban, hiszen minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg. A szűrésen résztvevő szegedi lakosok több mint egyharmadánál mértek magas koleszterinszintet, a vérnyomásmérésnél azonban mindössze 9 extrém esetet találtak a szakemberek. Több mint 100-an vettek részt a csontsűrűség-mérésen, a szakemberek majdnem minden második embernél találtak csontritkulásra utaló, figyelmeztető jeleket. A betegség elsősorban a nőket, illetve a 40-50 éves korosztályt érinti. A bőrgyógyász szakemberek 200 vizsgálatból több mint 100 esetben állapítottak meg bőr- és körömgomba fertőzésre utaló jeleket. A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel. Az ingyenes PSA vizsgálatot közel 300-an keresték fel, 34 esetben mértek olyan eredményeket a szakemberek, amelyeknél további vizsgálatokra van szükség.

Fontosnak tartják a szűrővizsgálatokat a szegediek

A harmadik éve zajló országos rendezvénysorozat keretében már vércukormérést is elvégeztethettek a szakemberekkel a rendezvényre látogatók és diabéteszes neuropátiás fájdalomszűrésre is jelentkezhettek. Vércukra a szűrést elvégeztetők tizedének volt magas. A tanácsadások mellett sokan vettek részt az elsősegélynyújtás bemutatón és oktatáson is, a legaktívabb lakosok pedig vért is adtak. Az eredményeket összegezve elmondható, hogy a szegediek többsége fontosnak tartja a szűrővizsgálatokat, a megelőzést, ahogy

Katus Attila

is. A hatszoros aerobic világbajnok lelkesítő beszédével nemcsak a rendezvényen résztvevőket buzdította egészségtudatos gondolkodásra és a szűrővizsgálatokon való részvételre, de a tornázó tömeget látva, még a téren fotózkodó ifjú pár is beállt egy kis testmozgásra. Az egészségügyi prevenciós szemlélet megismertetése, az egyéni felelősségvállalás hangsúlyozása érdekében indult Richter Egészségváros rendezvényén a saját egészségük mellett a közösségért is tehettek a résztvevők. A Richter a program keretében 2.000.000 forint adományt ajánlott fel a Szegedi Tudományegyetem számára, amelyet minden elvégzett szűrés, tanácsadás, végighallgatott előadás további forintokkal növelt. A nap végén

Varró Andrást

, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese 3 905 600 forintos adományt vehetett át

Beke Zsuzsától

a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR vezetőjétől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.