Egészség

Támadnak a füvek – erősödő allergiaveszély + FOTÓK

Támadnak a füvek – erősödő allergiaveszély + FOTÓK

2011. május 23., hétfő
Támadnak a füvek – erősödő allergiaveszély + FOTÓK
Az utóbbi időben szokatlanul magas a fűfélék pollenszáma a levegőben, egyre több embernél jelentkeznek allergiás tünetek: orrfolyás, tüsszögés és szemviszketés miatt keresik fel a rendelőket. A szakember szerint ennek az az oka, hogy a pollenspektrum megváltozott az utóbbi időben. „A tavaszi fák már lassan elvirágzanak, megjelennek viszont a fűpollenek. Nagyon sok embernek azért okoz ez problémát, mert ismert allergénekhez képest a pázsitfüvek pollenszáma megközelítően ugyanekkora, igen agresszívek – a parlagfű és az üröm után a szárazfűfélék állnak a sorban” – fejtette ki Altmayer Anita, az SZTE allergológiai klinikájának főorvosa. „Mi is érezzük a betegeinken, egyre többen jelentkeznek. Az lenne a helyes, ha minden allergiás beteg orvoshoz fordulna, mert ez a betegség a felső légutak gyulladásával kezdődik, és ha nincs megfelelően kezelve, az allergiások könnyen asztmásak lehetnek, és fulladhatnak. Speciális orr- és szemcseppeket használunk és az úgynevezett allergia elleni szereket, a hisztaminokat. Utóbbiakat érdemes a pollenszezon előtt használni - aki már bele került annak nehezebb a csillapítás, de orvoshoz kell fordulnia. A pollenszezon még egy-két hónapig eltart, érdemes figyelni az interneten és a televízióban a pollenjelentéseket. Aki allergiás a fűfélékre azt tanácsolom ne feküdjön kis a ligetbe, rétre, mezőn kirándulni és kerüljék a fűnyírást is” – szögezte le a főorvos. Nékám Kristóf allergológus az InfoRádiónak azt nyilatkozta, hogy érdekes módon nagyon sok olyan páciens van, akinek a szembántalmai - viszketés, könnyezés, kivörösödés, gyulladás - rosszabbak lettek az elmúlt évinél. Emellett orrfolyás, tüsszögés is gyötrik őket - részletezte az allergológus. Allergiás tünetek előjöhetnek egyik napról a másikra, hiszen meleg idő volt, néhány napon esett is az eső. Ráadásul nem lenne meglepő az sem, ha különböző területeken nagy különbségek mutatkoznának a pollenszámok között. A mostani helyzetben előfordulhat, hogy valakinek elkezd viszketni az arca, a szeme, de bízik abban, hogy jön egy eső, és elmúlnak a kellemetlenségek. Azonban ha már ezek a tünetek felépülnek, akkor nagyon nehezen akarnak elmúlni.

Szenvedhetnek az állatok is

Felhívtunk egy állatorvost, hogy érdeklődjünk, vajon kedvenceinknél is jellemző-e az allergia. Farkas Patrícia Éva, a Vezér Állatorvosi Központ állatorvosa érdeklődésünkre elmondta, hogy bizony, ahogyan az embereknél, úgy az állatoknál is egyre gyakoribbak az allergiás tünetek. Ha szezonális jellegű, akkor nincs nagy probléma, tüsszögés, vörös szem és orrfolyás jellemző, de ha erősebb, bőrkiütéses az allergia, akkor szteroidkezelést kapnak a háziállatok, és jóval erősebbet, mint az emberek. „Van olyan kutyánk is, aki csak augusztusban egy bizonyos gyomfajta virágzására allergiás. Ha meg kellene nevezni egy kimondottan érzékeny fajtát, akkor az a West Highland White Terrier. Ennél a kutyusnál az ételallergia is gyakori, főleg a csirkefehérjékre” – mondta az állatorvos, aki szerint a kisállataink allergiájának is köze lehet a színezékekhez, aromákhoz, adalékanyagokhoz, amiket a tápok tartalmaznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.