Egészség

Azonosították a leukémiát okozó gént

Azonosították a leukémiát okozó gént

2011. március 28., hétfő
Azonosították a leukémiát okozó gént

Áttörést értek el brit tudósok a leukémia kutatásában: egy vérképzőrendszerből kiinduló rosszindulatú daganat, az akut mieloid leukémia kialakulásában szerepet játszó génmutációkat azonosítottak egérkísérletekben. A kutatók szerint eredményeik új gyógymódok kifejlesztéséhez járulhatnak hozzá – írja az Index.

A leukémia a fehérvérűségben szenvedő gyermekek mintegy húsz százalékánál kialakuló ráktípus. A vérképző rendszer rosszindulatú megbetegedéséről van szó, amikor a csontvelőben a vérsejtképzés folyamata kórossá válik, korlátlan sejtburjánzást indítva el. Az oxfordi Wellcome Trust Sanger Intézet kutatóinak korábbi vizsgálatai szerint a leggyakrabban az Npm1 jelű gén mutációja járul hozzá a folyamathoz. A kutatók ezt a gént kapcsolták ki emlőskísérletekben. Megállapításaik szerint ez növelte a rák kialakulásának veszélyét, ám mégsem minden állat lett beteg, az egerek csak mintegy harmadánál fejlődött ki a vér rosszindulatú elváltozása. Ez arra utalt, hogy más génmutációk is szerepet játszanak az akut mieloid leukémia (AML) kifejlődésében. Következő kísérleteikben véletlenszerűen idéztek elő génmutációkat a kísérleti egereknél, és megfigyelték, hogy melyik csoportnál alakulhatott ki a leukémia. Így további két gént azonosítottak, amely a rosszindulatú daganat kialakulásáért felelős lehet: az egyik a sejtek osztódására és növekedésére van hatással, míg a másik a sejt közvetlen környezetét befolyásolja. A kutatók bizakodóak az eredményeik láttán, reményeik szerint új gyógyszerek kifejlesztésével eredményesebben léphetnek fel az AML ellen. (Forrás:

index.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.