Egészség

Több mint félmilliárd ember túlsúlyos

Több mint félmilliárd ember túlsúlyos

2011. február 3., csütörtök
Több mint félmilliárd ember túlsúlyos

Mintegy kétszeresére nőtt világszerte a túlsúlyos emberek száma az elmúlt 30 évben, és számuk jelenleg már meghaladja a félmilliárdot - derült ki a The Lancet című orvosi folyóiratban megjelenő legújabb kutatásból.

2008-ben 205 millió férfi és 297 millió nő volt kövér szerte a világon. A probléma nemcsak a nyugati, iparilag fejlett országokat, hanem az alacsony illetve közepes jövedelmű államokat is sújtja - mutatott rá

Mijad Ezzati

, a tanulmány szerzője. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint túlsúlyos az az ember, akinek testtömegindexe (BMI) meghaladja 25-ös mutatót. A testtömegindexet a kilogrammban megadott testtömeg és a méterben megadott magasság négyzetének hányadosa adja meg. 2008-ban a nők 13,8 százalékának és a férfiak 9,8 százalékának volt magas testtömegindexe, miközben 1980-ban ez az arány még csak 7,9 illetve 4,8 százalék volt. 2008-ban a Csendes-óceáni szigetvilág országai lakóinak volt a legmagasabb testtömeg-indexe világszerte, de az olyan nagy GDP-vel bíró országokban, mint az Egyesült Államok és Új-Zéland is igen magas BMI-t mutattak ki a szakemberek. A legkisebb e téren a probléma Japánban. Európában a svájci nőknek a legkisebb a BMI-indexe, miközben a török és a cseh nőké a legmagasabb. A tanulmány valamivel jobb hírekkel szolgált az elhízással összefüggésben kialakuló magas vérzsírszint és magas vérnyomás alakulásáról a világnépesség körében. Az elmúlt 30 évben e téren a szakembereknek sikerült bizonyos eredményeket elérni elsősorban az iparilag fejlett országokban. Németország, Grönlanddal, Izlanddal és Andorrával az élen vezeti a magas koleszterinszinttel bíró emberek listáját a nyugati világban. Görögország áll e lista végén. A magas vérnyomás problémája 1980 óta Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában csökkent. 2008-ban a leginkább érintett országok e téren Európában a balti államok voltak illetve Kelet-és Nyugat-Afrika országai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.