Egészség

Röntgenre emlékeznek a radiológusok

Röntgenre emlékeznek a radiológusok

2011. február 10., csütörtök
Röntgenre emlékeznek a radiológusok

Több radiológiai rendezvényt tartanak ma a röntgensugár felfedezője, a Nobel-díjas Wilhelm Conrad Röntgen fizikus halálának évfordulója alkalmából Magyarországon is.

Az Európai Radiológiai Társaság a tájékozottság növelésére február 10-ére meghirdette az európai radiológiai napot. A legtöbb nemzeti társaság, köztük a Magyar Radiológusok Társasága is csatlakozott a kezdeményezéshez. Budapesten a magyarországi szervezet országos konferenciát rendez, amelyen a magyar képalkotó diagnosztikai szakma aktuális helyzetéről és terveiről tanácskoznak. A Szegedi Tudományegyetem radiológiai klinikáján nyílt napot tartanak. Zalaegerszegen, a Zala Megyei Kórházban bemutatják az ultrahangos és a mammográfia orvosi vizsgálatokat, a digitális röntgent, valamint a CT-t (komputertomográf) és az úgynevezett MR-vizsgálatot. A német

Wilhelm Conrad Röntgen

1901-ben, elsőként kapta meg a fizikai Nobel-díjat a gyógyászatban róla elnevezett sugarak alkalmazásáért (a felfedező X-sugaraknak hívta ezt a fajta sugárzást). A röntgensugárzást a fizikus 1895-ben fedezte fel. A röntgensugarakat gyógyításra is használják, azzal daganatokat, gyulladásokat kezelnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.