Egészség

Karitatív bélyegakció a rák ellen

Karitatív bélyegakció a rák ellen

2011. február 1., kedd
Karitatív bélyegakció a rák ellen

Egy héten keresztül, a Rákellenes Világnapra (február 4.) és a betegség elleni küzdelem fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta az ország 750 nagypostáján. Aki a „Mellrák: Adunk a gyógyulásra!” elnevezésű bélyeggel küldi levelét, 50 forinttal támogatja az Országos Onkológiai Intézet kutatásait.

A mellrák elleni küzdelem világszerte a figyelem középpontjába került. A halálos kór, tragédiákat hagyva maga után mindenütt szedi áldozatait. A mellrák azonban kellő összefogással, és a fenyegető betegség lehetőségével való tudatos szembenézéssel legyőzhető. A tudomány, a diagnosztikai eszközök és a terápiás lehetőségek állandó fejlődése mellett a folyamatos és tudatos önvizsgálat, az egészséges életmód kialakítása, valamint a 45. életév felett a szűréseken való rendszeres részvétel – a mellrák elleni küzdelem hatékony eszközei. A kisgyermekkora óta az Amerikai Egyesült Államokban élő Bodai Balázs mellsebész, a kaliforniai Sacramento Mellsebészeti Centrumának professzora gyógyító-kutató munkája során maga is megtapasztalta betegei körében, hogy a gyógyulás a korai felismerés függvénye. Az ő ötlete volt, hogy a megelőző-felvilágosító munka részeként, leveleken és más postai küldeményeken is a mellrák elleni küzdelem fontosságát lehetne „megüzenni” az embereknek. A gondolatot tett követte, és Amerikában 1998 óta forgalmi bélyeg viszi a hírt az embereknek: a mellrák önvizsgálattal és szűrésekkel időben felismerhető és gyógyítható. A Magyar Posta e kezdeményezéshez csatlakozott, amikor 2005-ben – a nemzetközi mintára – „Mellrák: Adunk a gyógyulásra” elnevezéssel feláras bélyeget bocsátott forgalomba. A magyar postabélyeg érdekessége, hogy az Amerikai Posta által kibocsátott bélyeg grafikájával megegyező, illetve az alapján készült. A bélyegen a vadászat és harc istennője szerepel, ezzel is jelképezve a betegség elleni küzdelmet. Az eltelt idő alatt mintegy 132 ezer bélyeg értékesítésével több, mint 6,5 millió forintot gyűjtöttük össze a lakosság segítségével az Országos Onkológiai Intézet rákellenes kutatásaira. A bélyeg a belföldi közönséges levelek bérmentesítésére alkalmas, az ország 750 nagypostáján lehet – várhatóan – 2011. december 31-ig megvásárolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.