Egészség

„Az év kórháza” – Csongrád megye több kategóriában is nyert

„Az év kórháza” – Csongrád megye több kategóriában is nyert

2011. január 25., kedd
„Az év kórháza” – Csongrád megye több kategóriában is nyert

A HáziPatika.com idén is kiosztotta hagyományos, „Az év kórháza” elnevezésű elismeréseit, amelyet a betegek szavazatai alapján ítéltek oda. Újdonság az előző évekhez képest, hogy az összesített versenyben dobogós kórházak idén mind vidékiek. Csongrád megyében három kategóriagyőztes kórház is lett.

A már hagyománynak számító, hatodik éve megrendezett „Az év kórháza” internetes szavazással a szervező HáziPatika.com ismét esélyt adott a betegeknek arra, hogy hangot adjanak véleményüknek, és megmondják, szerintük melyik az ország legjobb kórháza. Az ünnepélyes díjkiosztó keretében 2011. január 25-én, az MTA dísztermében vehették át elismeréseiket a győztes intézmények. "Rendkívül érdekes tanulságai vannak a szavazásnak" – mondta el az eseményen

Pilling Róbert

főszerkesztő. – "A legszembetűnőbb például, hogy az összesített versenyben az első háromba eddig minden évben bejutott egy fővárosi intézmény, sőt, tavaly mindhárom első helyezett budapesti volt; idén azonban a vidéki kórházak győzedelmeskedtek. Továbbá a kategóriaverseny eredményei alapján szembetűnő az a változás is, hogy a győztesek szinte kivétel nélkül sebészetek és/vagy szülészetek. Ezek az osztályok az elmúlt években valóban az átlagosnál jobban fejlődtek a legtöbb intézményben, ezt pedig már a betegek is értékelik." 2010-ben jóval kevesebb pontszámot kapott szinte minden intézmény, így figyelembe kell venni, hogy a győztes vidéki intézmények is alacsonyabb átlagpontszámmal tűntek ki a mezőnyből. "A szavazás azt mutatja, hogy a laikusok szemében az egészségügy presztízse az utóbbi években kicsit csökkent" – tette hozzá Pilling Róbert – "ez az eredményeken is meglátszik." Tavaly még az ötödik helyezett is magasabb pontszámot ért el összesítettben, mint idén a legelső intézmény. Az eredmények hátterében több minden állhat, talán kritikusabbá váltak az emberek, vagy összességében elégedetlenebbek. Megyei szintre bontva Csongrád a 3,779-es átlag alapján a sereghajtó 27. helyezést érte el a rangsorban (a budapesti kerületeket és a megyéket külön értelmezte a verseny; összesen 31 helyezés volt a listán, mert 11 kerületre egyáltalán nem érkezett szavazat); a megye ugyanakkor három kategóriagyőztest is adott: • Dr. Bugyi István Területi Kórház • SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika • SZTE ÁOK Sebészeti Klinika Az Év Kórháza versenyben „orvos-szakmai ellátás”, „ápolás- és szakszemélyzet”, „infrastruktúra”, „ellátás”, valamint „környezet és tisztaság” kategóriákban lehetett pontozni a kórházakat. Az abszolút győztesek a kategóriánként elért pontszámok átlagolásával legjobb eredményt elért intézmények lettek.

Az összesített verseny nyertesei:

• Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza (1. helyezés) • SzigetvárMED Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. (2. helyezés) • Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Nonprofit Kft (3. helyezés)

A kategóriánkénti verseny győztes kórházai:

Orvos-szakmai ellátás kategória (holtversenyben két győztes intézmény):

• SE ÁOK I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika • SE ÁOK I. sz. Sebészeti Klinika

Ápolás- és szakszemélyzet kategória (holtversenyben két győztes intézmény):

• Dr. Bugyi István Területi Kórház • SE ÁOK Érsebészeti Klinika

Infrastruktúra kategória:

• SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Ellátás kategória:

• SZTE ÁOK Sebészeti Klinika

Környezet és tisztaság:

• Almási Balogh Pál Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.