Egészség

Ne felejtse el bevenni! – jönnek a rádiós pirulák?

Ne felejtse el bevenni! – jönnek a rádiós pirulák?

2010. november 13., szombat
Ne felejtse el bevenni! – jönnek a rádiós pirulák?

Rádiójelzővel ellátott pirulákat fejlesztenek a gyógyszervállalatok, amelyek emlékeztetik a beteget, ha elfelejtette bevenni a gyógyszerét - írja a Die Welt Online.

Sok páciensnél jelent problémát a gyógyszerek megfelelő időben történő bevétele, jóllehet bizonyos betegségeknél ez elengedhetetlen fontosságú. Hiába a mai gyógyszeradagolók, melyeket időskálával is ellátnak, a bevétel így is sokszor elmaradhat. Egy Alzheimer-kórban szenvedő például gyakran összekeveri a hét napjait, vagy egy déli alvás után azt hiszi, hogy már másnap van. De az Aids- vagy turberkolózis-betegek számára is hasznos lenne egy ilyen kontroll, hiszen itt a terápia pontos betartása elengedhetetlenül fontos. Egy amerikai statisztika szerint egyébként az Egyesült Államokban évi 200 ezer haláleset áll összefüggésben a hanyag gyógyszerszedéssel. Épp ezért a Novartis gyógyszervállalat most rádiós pirulákat tesztel. A konszern úgy véli, mintegy 18 hónap múlva engedélyeztetik az új "találmányt". Mindenekelőtt a vállalat egy már ismert gyógyszeréről van szó, amelyet azon betegeknek írnak fel, akik veseátültetésen estek át. Hogy elkerüljék, hogy a páciens szervezete kilökje az új szervet, szükséges a gyógyszer rendszeres szedése.

Bipp, bipp, kapszulaaa!

A pirulával együtt a beteg egy a gyógyszerben elrejtett nagyon kicsi mikrochipet is lenyel. Amint a pirula kapcsolatba lép a gyomorsavval, jelet küld, amit egy, a páciens vállára tapaszként ragasztott másik chip fogad. Amennyiben ez a chip nem kap jelet, egy emlékeztető SMS-t küld a beteg telefonjára, körülbelül a következő szöveggel: "Megfeledkezett a gyógyszeréről, kérem, azonnal vegye be!" Az emlékeztetővel lehetségessé válik, hogy biztosan ne felejtsétek el páciensek a soron lévő gyógyszerbevételt. Persze a jelzés után a döntés, hogy valóban beveszi-e a gyógyszert, még mindig a beteg kezében van. (Forrás:

Welt Online

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.