Egészség

Nem tudok teherbe esni, és nem tudom az okát…

Nem tudok teherbe esni, és nem tudom az okát…

2010. szeptember 13., hétfő
Nem tudok teherbe esni, és nem tudom az okát…

A meddőségi probléma hátterében számos ok állhat, melyek össze is függhetnek egymással, beleértve a hormonális zavarokat, immunológiai- és anatómiai tényezőket, valamint az örökletes okokat. Napjainkban minden tizedik pár fogamzási problémákkal küzd. Nagy Zsolt genetikai szakértőnk most a fogamzás elmaradásának egyik olyan lehetséges okát elemezi, amely a génjeinkben hordozott hibára vezethető vissza. Ugyanis a sikertelen teherbeesés hátterében sokszor valamilyen örökletes, genetikai probléma áll.

Amikor egy pár életében úgy érzi, hogy eljött a gyermekvállalás ideje, általában várakozásokkal és tervekkel telve kezd új életszakaszba. A párok 10%-nál azonban e várakozásokat beárnyékolhatja egy olyan ismeretlen probléma, mellyel a gyermekvállalás előtt még nem szembesültek, ez a fogamzási probléma. „A meddőséggel küszködő párok pedig körülbelül egynegyedénél genetikai probléma áll a háttérben. A mindennapi munkám során sokszor találkozom gyermekvállaló - és meddőséggel küszködő párokkal egyaránt. Általános genetikai vizsgálatok minden esetben javasoltak, hiszen általuk kizárhatóak azok az örökletes problémák, melyek negatívan befolyásolják a terhességet” – mondja

Nagy Zsolt

(

képünkön balra

). Amennyiben egy párnál meddőségi probléma áll fenn, mindenképpen tanácsos elvégeztetni a meddőségi genetikai vizsgálatokat, különösen az első lombik program előtt. Annak ellenére, hogy a meddőségi genetikai vizsgálatok már hosszú évek óta elérhetőek, az érintett párok keveset tudnak a vizsgálatokról, és általában csak akkor veszik azt igénybe, amikor már többször sikertelen mesterséges megtermékenyítési programokon vannak túl. A genetikai háttér tisztázásával - a genetikai vizsgálatnak köszönhetően - olyan problémára lehet rámutatni, amelyeknek tudatában a párok választ kaphatnak arra, miért nem sikerült eddig a teherbeesés, és hogyan orvosolható ez a probléma a továbbiakban. A genetikai vizsgálat eredményétől nem kell tartani, hiszen a genetikai lelet alapján a szakorvos meg tudja tenni azokat az óvintézdéseket, melyekkel a terhesség védhető – magyarázza a szakértő. Mit lehet tenni, ha valamilyen örökletes probléma derül ki a szülőnél? Amennyiben a meddőséget genetikai tényező idézi elő, fennáll a lehetősége annak, hogy az utód örökli a hibát, amely gyakran a szülőkénél sokkal súlyosabb formában nyilvánulhat meg. A genetikai tanácsadás során tisztázni lehet a felmerülő örökletes hiba hátterét, és a szülők választ kapnak a felmerülő kérdéseikre. Mesterséges megtermékenyítés során már lehetőség van az embrió egyetlen sejtjéből génvizsgálatot végezni (preimplantációs genetikai diagnosztika, PGD módszer). Tudományos tény, hogy a néhány sejtes embrióból egyetlen sejt elvehető, anélkül hogy egészségügyi problémát okozna. A szülőknél azonosított genetikai hiba ellenőrizhető az embrióknál. A genetikai vizsgálattal kiszűrhetőek azok az embriók, melyek az öröklődés szabályszerűségének megfelelően nem örökölték a szülői hibát. Így a PGD módszerrel hozzájárul az egészséges gyemekvállaláshoz. „Szeretném hangsúlyozni, hogy a genetikai vizsgálatok nem csodaszerek, hanem egyike a szűrővizsgálatok sorainak. Alkalmazásuk előtt szakorvosi konzultáció szükséges annak érdekében, hogy a vizsgálatkérő párok megértsék, miben tud segíteni rajtuk egy génvizsgálat” – hangsúlyozza Nagy Zsolt. Olvasóink témával kapcsolatos kérdéseit várjuk a szakerto.szegedma@gmail.com e-mailcímen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.