Egészség

Magyar-román orvosok az emésztőrendszerért

Magyar-román orvosok az emésztőrendszerért

2010. szeptember 16., csütörtök
Magyar-román orvosok az emésztőrendszerért

Az emésztőrendszeri betegségekben szenvedő páciensek sürgősségi ellátásának színvonalát javítja az a magyar-román közös oktatási program, amely az Aradi Városi Kórházban és a Szegedi Tudományegyetem I-es számú belgyógyászati klinikáján folyik - közölte a hazai intézményt vezető Wittmann Tibor professzor csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen.

Az alsó és felső tápcsatorna vérzéssel járó megbetegedései harminc-negyven évvel ezelőtt még gyakran a páciens halálával végződtek, s két évtizede is többségében csak sebészeti módszerekkel tudták ellátni őket - mondta sajtótájékoztatóján az egyetemi tanár. Az endoszkópos technológiai fejlődésének köszönhetően ma már az ezekkel az életet veszélyeztető kórképekkel kórházba kerülő betegeket szinte kivétel nélkül sebészeti beavatkozás nélkül meg tudják gyógyítani. A 2009 novemberében indított közös határ menti oktatási projektben - amelyre 180 ezer eurós uniós támogatást nyert a két intézmény - húsz-húsz magyar és román szakembert, belgyógyászokat, gasztroenterológusokat, sebészeket, endoszkópos asszisztenseket ismertetnek meg a legkorszerűbb diagnosztikai és terápiás eljárásokkal - mondta

Wittmann Tibor

. A képzés eredményeként egyenletesebbé válik a régióban a betegellátás színvonala. Ez azért is fontos, mert a határ menti román városokból sok beteg veszi igénybe a szegedi egészségügyet, s az is előfordul, hogy magyar páciens kap sürgősségi ellátást Romániában - tette hozzá a professzor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.