Egészség

Ingyenes védőoltás több száz kisgyereknek Vásárhelyen

Ingyenes védőoltás több száz kisgyereknek Vásárhelyen

2010. június 11., péntek
Ingyenes védőoltás több száz kisgyereknek Vásárhelyen

Több mint kétszázhetven kisgyermek kaphatja meg ingyenesen az Egészséges Vásárhelyért Program (EVP) keretében a pneumococcus elleni védőoltást; a baktérium az öt év alatti korosztályra rendkívül veszélyes, súlyos tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást, vérmérgezést, orrmelléküreg-gyulladást okozhat.

Csányi Péter

, az EVP programigazgatója a pénteki, hódmezővásárhelyi sajtótájékoztató után az MTI-nek elmondta: első körben azok a négy-öt éves gyermekek juthatnak hozzá a vakcinához, akik korábban kimaradtak az ingyenes védőoltásból. A programban ezért még a nyáron 274 kisgyermek oltását tervezik. Jelenleg mintegy négyszáz olyan gyermek van a városban, aki 2005 júniusa és 2006 májusa között született, és aki még nem volt jogosult az ingyenes védőoltásra. A gyermekek szülei írásos értesítést kaptak, s kétharmaduk él is a lehetőséggel. Az ősszel az oltás a 2006 tavasza és 2008 októbere között születettekkel folytatódik, akkortól ugyanis már államilag is ingyenessé vált az oltás - mondta a programigazgató. Az EVP fontos része a korábban beindított humán papillomavírus (HPV) elleni oltás is, amely a méhnyakrák elleni védekezésben hatékony segítség. Ez az oltás 2008 ősze óta ingyenesen jár a 13 éves hódmezővásárhelyi lányoknak. Kilencvenszázalékos részvétel mellett a szükséges három oltásból kettőt már megkaptak a fiatalok. A lehetőséget kiterjesztették a 14-25 éves korosztályra is, ők kedvezményesen juthatnak hozzá a vakcinához. Az Egészséges Vásárhelyért Program két éve kezdődött, kiemelt elemei a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek prevenciója. A település egy éve tagja az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének is. A szív- és érrendszeri prevenciós programba eddig több mint ezer vásárhelyi lépett be. A daganatok kockázatát csökkentő programból kiemelkedik az emlőszűrés, a HPV-oltás, a vastagbélrákszűrés. A prevenciós programokban már mintegy húszezren vettek részt - tette hozzá Csányi Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.